Испанец бе на косъм от смъртта, опитвайки се да спаси града, в който живее. В момента той е в болница и лекарите се борят за живота му, информира Ройтерс.

Безпощадна жега уби хиляди говеда в Канзас

Ангел Мартин Архона успя да избяга от издигащите се около него пламъци след рязка промяна на посоката на вятъра, който насочи огъня към трактора му. Мъжът се опитал да прокара ивица в полето, с което да спре бедствието. Драматичната ситуация е заснета от телевизионен екип, който е на мястото, за да заснеме природната катастрофа.

Архина е на 50 години и е собственик на фирма за тежка техника. С тежки изгаряния той е отведен с хеликоптер до болница в близкия град Валядолид.

Той е в тежко състояние, но е в съзнание. Говорил е със съпругата си, споделя негов приятел.

Пожарът около Табара е овладян, но други продължават да бушуват наблизо, включително около вятърен парк.

Пожарът е започнал в Лосацио, Замора, и е причинил два смъртни случая. Има трима тежко ранени. 6000 души са евакуирани, съобщиха властите.

Рафаел Рейес, служител от регионалната противопожарна служба на Мадрид, призова всеки, който види дим, незабавно да се обади на службите за спешна помощ.

Специалистът призова цивилните да стоят далеч от активните горски пожари.

Дори пожарникарите са били принудени да чакат „прозорец на възможност“, за да действат срещу тях, обясни Рейес, уточнявайки, че цивилните може да помагат за потушаването на пожари, които са по-леки.

През последните дни горски пожари бушуваха във Франция, Испания и други страни, обгърнати от горещата вълна, която се настани над Южна Европа. Като резултат температурите се покачиха до 40 градуса по Целзий.

Въпреки че температурите в Испания спаднаха от горещата вълна през уикенда, пожарникарите се борят с 24 активни пожара. Очаква се ново покачване на температурите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Климатичните промени и влиянието им върху земеделието у нас

1 млн. лв. за стопаните на унищожени животни и пчелни семейства

Половин Европа страда от жестока суша