Съвместният изследователски център на Европейската Комисия публикува своя доклад относно „Сушата в Европа — юли 2022 г.“, оценка на ситуацията със сушата в Европа въз основа на работата на Европейската обсерватория за суша. 

Вижте подробно какво се казва в доклада 

Анализът на развитието и честотата на продължително засушаване в ЕС показва, че тревожна част от територията в момента е изложена на притеснителни нива на суша (46% от ЕС) и на тревожни (11% от ЕС), както и на дефицит на почвена влага и стрес при растенията. 

„Чрез този доклад разбираме по-добре ситуацията, за да защитим нашите гори, нашите посеви и води. Този стрес води до по-ниски добиви”, каза комисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.  

От доклада става ясно, че Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия вероятно ще трябва да се справят с този спад в добивите. До известна степен са засегнати и Германия, Полша, Унгария, Словения и Хърватия. В Италия басейнът на река По е изправен пред най-високото ниво на суша. 

Сушата засегна пет италиански региона и недостатъчната наличност на вода доведе до множество ограничения за използването й. Подобни мерки за ограничаване на използването на вода са предприети и във Франция.

Съвместният изследователски център дава информация за засушаването в реално време чрез Европейските и глобалните обсерватории за засушаване (EDO и GDO), които са част от Службата за управление на извънредни ситуации Коперник (CEMS).