Хиляди трупове на говеда, повалени от жегата, разкриха колко безмилостен може да бъде климатът, съобщи npr.org.

Климатичните промени и влиянието им върху земеделието у нас

Поне 2000 говеда са открити мъртви в югозападната част на Канзас, информира Мат Лара от Департамента по здраве и околна среда в Канзас. Той допълни, че е потвърдено, че животните не е имало възможност да се охладят.

Във видеото се виждат труповете на животни, подредени в края на полето. Щатските власти обвиняват горещата вълна, която повиши сериозно температурите в Канзас.

Смъртта на говедата е поредният удар върху фермерите в областта. Те вече се борят със сушата, горещия вятър и високия риск от горски пожари.

Посочената от властите бройка на загиналите животни може да е много по-голяма. Тя отразява само тези, за които е подадено искане от животновъди да им се помогне за изхвърлянето на труповете.

Говорител на Департамента по земеделие в Канзас заяви, че трагедията е резултат от няколко климатични фактора. Фермерите не са задължени да информират за жертвите, затова се предполага, че те са много повече.

Канзас е един от основни земеделските щати, в които се отглежда добитък. Почти цялата му западна половина в момента е обявена за необичайно суха и гореща.

Тепърва предстои щетите да бъдат оценени. По думите на Скарлет Хейгинс от Асоциацията на животновъдите в Канзас, пазарната цена на всяко едно от животните е около 2000 долара.

Експерти съветват производителите в САЩ да се опитат по различни начини да намалят риска за животните си - от осигуряване на достатъчно вода, пространство и сянка до следене за признаци на топлинен стрес, като изплезени езици и тежко дишане.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заделят се още пари за опазване на полезащитните пояси

Пропаднаха 8500 дка с рапица в Добруджа