Румънската патриаршия мобилизира свещеници да се притекат на помощ на селското стопанство, което е изправено пред явлението суша в няколко окръга. Към тях е отправен призив да се молят за дъжд, пише agrointel.ro.

Вижте как вървят средните добиви от есенници по региони

В много тревожните условия, създадени от сушата, която масово засяга селското стопанство и други сфери на дейност, Румънската патриаршия отправи послание към всички свои епархии, на чиито територии сушата продължава, да отслужват молитвите, които се казват „във времена на суша“.

Тези специални молитви се четат в църквите или на полето, за да може Бог да изпрати тих дъжд на добрия плод на земята.

Ето защо е абсолютно необходимо при такива обстоятелства да потърсим Божията помощ чрез искрена молитва, защото Бог „кара слънцето да изгрява над злите и над добрите и дава дъжд на праведните и на неправедните“ (Матей 5:45)“, се казва в прессъобщение на Румънската патриаршия.

Горещо и сухо време

Прогнозата за времето в Румъния обяснява мобилизацията на свещениците. Метеоролозите дадоха надежди за слаб дъжд, но съпроводен с екстремни температури.

През следващите три седмици в северната ни съседка се очакват слаби валежи, повишаване на температурите и приближаване на прага на горещи дни с по 34-36 градуса.

От 18 юли горещата вълна се засилва и е възможно да се регистрират последователни чести периоди със стойности над 37 градуса по Целзий. Ще има и места с екстремно почвено засушаване.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Петиция: Добруджанци обединяват усилия за защита на плодородния чернозем

Къде отива разликата: Високи цени на продуктите, ниска печалба за фермите

Производството на слънчоглед се очаква да достигне исторически връх