Нови възможности за финансиране за изграждане на работещо родно напояване, щрихира в отговор на депутатски въпрос служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

В обхвата на последната чернова на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) отпадна проекта за рехабилитация на хидромелиоративната инфраструктура, което отключи вълна от недоволство. Основните съображения на земеделското министерство бяха свързани със сигнали от страна на службите от Европейската комисия, че проектът в този вид не е допустим, поради невъзможност да покрие изискванията на нововъведения принцип „да не се нанася значителна вреда (DNSH).  

Същото повтаря в отговора си и вицепремиерът. Обществото така и не разбра под каква форма са дадени тези сигнали. Публичното им показване, предвид конфликтната тема, може би щеше да внесе известен мир. Агри.БГ отправи въпрос към Европейската комисия, откъдето ни отговориха, че страната ни все още не е предала своя План, затова не може да се пристъпи към каквато и да е оценка.

Следващото съображение, изтъкнато от вицепремиера, за изключването на проекта е „капацитетът на изпълнение на такава голяма по размер инвестиция и риска от закъснение и/или неизпълнение”.

Пеканов все пак подчертава важността на напояването, още повече в ситуацията на настъпващи климатични промени и последствията от тях. По думите му затова след отпадането на проекта, „бяха предприети действия за адресиране на тези проблеми с нарочна нова инвестиция в НПВУ, която ще получи 170 млн. лв. финансиране за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост”. Той изтъква и възможността за финансиране през други инструменти, като например възможностите в новата ОСП, но не само.

Атанас Пеканов: Не трябва да бъде пренебрегвана и възможността за финансиране в тази област за сметка на националния бюджет – при положение, че темата залегне като приоритетна при следване на механизмите на бюджетната процедура.

Това изречение звучи съвсем различно от приказките за съфинансиране от страна на държавата по Механизма за възстановяване. „Ако става дума за изцяло държавно финансиране, то тук идва въпросът, откъде ще се отделят средства за такъв голям инвестиционен проект и какво ще струва това на ресора, по-точно на фермерите”, коментира заинтересован земеделец пред Агри.БГ. Очевидно частта, вълнуваща фермерите в НПВУ, продължава да е неясна, докато държавата ни продължава да е със статус „непредала Плана си”.