Преди дни стана ясно, че цялостната рехабилитация на напоителните системи, за която страната ни щеше да поиска малко над 847 млн. лв., няма да стане. Или поне това предвижда промененият за четвърти път Национален план по възстановяване и устойчивост на България.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

И докато се чудим дали това ще е последният вариант, или земеделците могат да очакват още изненади, конфликтът назрява. Сред заинтересованите страни със собствено мнение е и Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ), които не могат да скрият своята тревога.

Какво се случва накратко. На 21 юли стана ясно, че в Глава „Устойчиво селско стопанство” липсва напълно инвестиционният проект „Рехабилитация на обекти за предпазване от вредното въздействие на водите за предотвратяване на последици от неблагоприятни климатични събития“. Той включва възстановяване на 265 хидромелиоративни съоръжения, които не са ремонтирани от десетки години.

„Неизвестни са мотивите за отхвърлянето на проекта, а още по-неприемливо е, че тази версия не е обсъждана със земеделската общност“, заявява Светла Василева, председател на ФНСЗ. 

Остава непокътнат другият проект – „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“ в размер на 19 949 000 лв. Предлага се обаче един нов – „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство”. За него са предвидени 247 млн. лв. по европейска линия и 296,5 млн. лв. национално съфинансиране.

„Не разбираме логиката, по която се отхвърлят с лека ръка 847 млн. лв. безвъзмездни средства за рехабилитация на хидромелиоративните съоръжения, а сме готови чрез новопредложената инвестиция „да натоварим“ държавния бюджет с почти 300 милиона. Следейки икономическите прогнози за спад на икономиката, трудно можем да си представим как ще бъдат осигурени посочените средства от държавния бюджет“, недоумяват синдикатите.

От федерацията не са съгласни и с аргумента на управляващите, че парите за напоителните съоръжения са орязани, тъй като самата Европейска комисия е посочила, че този проект не може да бъде финансиран заради ефекта върху околната среда.

От екипа на Напоителни системи ЕАД, разработил проекта, обаче уверяват, че за всичките 265 обекта има становища от РИОСВ и басейновите дирекции, че обектите не подлежат на ОВОС и принципът за нанасяне вреди на околната среда е изпълнен. В ЕК е представен и анализ от научен екип на Лесотехническия университет по темата.

Становището на ФНСЗ ще бъде включено в общото становище на КНСБ и ще бъде представено и обсъдено в Парламента. Дали развръзката предстои или ще продължат да прехвърчат искри, тепърва ще става ясно.