Собствениците на земи не подкрепят предложението средствата, предвидени за българското земеделие в Механизма за възстановяване и устойчивост, да бъдат намалени от близо 1,15 млрд. лв. на едва 267 млн. лв.

Чудо за три дни ли бяха проверките за виртуалните стада?

Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) не приема, че в период на глобална криза, предизвикана от COVID-19, земеделието ще бъде лишено от около 883 млн. лв., което е намаление на безвъзмездните средства с близо 77%. 

От там определят състоянието на напоителната и отводнителна инфраструктура в страната като критично, като се ползват само между 4 и 8% от нея. Освен аварийни ремонти през последните над 30 години не са извършвани мащабни строителни и рехабилитационни дейности на тази инфраструктура.

По техни думи не е много ясно какво се случва с язовирите, управлявани от Държавната консолидационна компания, както и с хилядите малки язовири в ръцете на местните власти, останали в наследство от ТКЗС, заедно с техните напоителни съоръжения. Планът за възстановяване и устойчивост е една уникална възможност да се обърне внимание на тези въпроси.

БАСЗЗ: Обновяването на напоителните системи ще намали употребата на пестициди и торове, тъй като ще се поддържа подходящ воден баланс при земеделските култури. Тази цел съвпада и със стратегията „От фермата до трапезата“.

Много земеделски стопани не успяват да получат вода за стопанствата си и се опитват да изграждат собствени, вътрешни хидромелиоративни системи, основани на подземни сондажи. В много области обаче тези сондажи не се разрешават от Министерството на околната среда поради различни ограничения. Сондажите крият и много опасности за почвите и околната среда, уточняват от БАСЗЗ.

В някои от отводнителните/дренажните системи се поемат води, които излизат от индустриални предприятия и селското стопанство. По Механизма за възстановяване и устойчивост може да се монтира оборудване за проверка на качествата и количеството на тези води, както и малки пречистващи съоръжения, така че да е възможно повторното използване на водите в земеделието.

Напояването в България оперира предимно с повърхностни водоизточници, проектирани специално за напояване. След рехабилитацията на тези системи ще се намали натискът върху използване на подземни водоизточници, извори, реки и други, което ще е благоприятно за екосистемите, категорични са от Асоциацията.

За финал собствениците на земеделски земи апелират да бъде ревизиран Планът за възстановяване и устойчивост на България в частта „Устойчиво селско стопанство”. Те настояват това да се случи с участието на национално представените неправителствени организации от земеделския бранш.