Трудностите не са повод човек да се откаже. Точно такъв е случаят с Райна Сингви Джайн. Тя е алергична към медоносни пчели. Само едно ужилване е достатъчно, за да излезе в болнични за няколко седмици. Това обаче не попречва на 20-годишната предприемчива жена да си постави като мисия спасяването на опрашващите насекоми. От години тяхната популация намалява в цял свят, пише CNN.

Мнение: Директният пазар е добър избор за пчеларите

Около 75% от световните култури зависят, изцяло или отчасти, от опрашители като медоносните пчели. Тяхното намаляване може да има огромно въздействие върху цялата ни екосистема.

„Пчелите са причината всички да сме тук днес“, казва Джейн. Според нея те са в основата на земеделската система и причината да имаме храна въобще.

Като дъщеря на индийски имигранти, заселили се в Кънектикът, Джейн казва, че родителите й са я научили да цени живота, независимо колко малък е той. Затова прави път и на мравката.

През 2018 г. младата жена посещава пчелин и вижда купища мъртви пчели. Вроденият й стремеж да помага се активира. Това, което установява, я изненадва.

Да победиш паразитите

Намаляването на популацията от медоносните пчели се дължи главно на три неща - паразити, пестициди и лошо хранене, отбелязва Самуел Рамзи, професор по ентомология в института BioFrontiers.

От тях паразитите нанасят най-голяма вреда, особено вид акар, наречен Varroa destructor. За първи път открит в САЩ през 1987 г., сега той може да се намери в почти всички кошери в цялата страна. В свое изследване Рамзи забелязва, че акарите се хранят с черния дроб на медоносните пчели, което нарушава имунната им система и способността им да съхраняват хранителни вещества. Паразитите също така разпространяват смъртоносни вируси, пречат на полета на насекомите и в крайна сметка водят до разпадането на цялата колония.

Още в гимназията, насърчавана от учителя си по естествени науки, Джейн започва да разработва решение, за да се справи с акарите вароа.

След много проби и грешки тя създава HiveGuard - 3D отпечатан вход за кошер, който е покрит с нетоксичен пестицид на растителна основа, наречен тимол.

„Когато пчелите преминават през входа, тимолът се разнася по тялото им, като в крайна сметка концентрацията на веществото убива акарите вароа, а медоносната пчела остава невредима“, казва Джейн.

От март 2021 г. досега около 2000 пчелари са тествали бета устройството и Джейн планира скоро да го пусне на пазара. Данните, които тя е събрала, показват, че три седмици след инсталирането има 70% спад в заразяването с акара.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се погрижите за пчелите след приключване на медосбора?

Пчелари ще предоставят пчелините си за борба срещу вароатозата

Пчелари експериментират с кошери на закрито