Пчелари, кандидатствали по интервенциите в сектора за 2023 г., информират своите колеги, че вече получават своите уведомителни писма в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Пчелари настояват за чисто нов закон 

В личните профили в СЕУ, раздел справки/ кореспонденция/ уведомителни писма кандидатите получават договорите за подпис, които трябва да върнат отново през системата към ДФЗ. 

„Процедурата ми отне около 10 минути заедно с прочитането на договора. Някъде служителите на ДФЗ прозвъняват и по телефона, но не разчитайте на това. Има буквално още няколко работни дни, за да се подпишат договорите, тъй че не се бавете“, съветва пчелар от Кюстендилско в тематична група в социалните мрежи. 

При него лично е одобрена цялата сума, за която е кандидатствал, като тя представлява 70% от цялата сума, която е инвестирал, съгласно условията на интервенцията.

„За тези, на които има намаление на сумата, за която кандидатстват, вината не в ДФЗ с изключение на някакви косачки, където вероятно е най-честото орязване, и материални активи, които участват за пръв път в списъка“, допълва той. 

Подписаният договор се прикачва в раздел „Електронна комуникация“. Тъй като е в PDF формат, документът първо трябва да се свали на компютъра и да се подпише с електронен подпис, а не на ръка. Ако отговорите обаче, без да прикачете подписания договор, от Фонда ще трябва да ви пуснат ново писмо.

Не всички пчелари обаче са доволни от своето уведомително писмо. Пчеларка споделя, че е получила договор със заявена инвестиция за 3190 лв., одобрена за 2233 лв. и договор за одобрена финансова помощ за 580 лв.

Нека припомним, че заявления по интервенциите в сектор „Пчеларство“ се приемаха в кратък срок между 17 и 26 юли. За 2023 г. общият финансов ресурс е 10 091 365 лв., като по изключение се приемаха разходи, направени между 1 януари и 31 август.

По данни на Фонда, представени по време на Консултативния съвет по пчелен мед на 11 септември, общо подадените заявления по пчеларските интервенции, са 1365, като 582 от тях са върнати за отстраняване на нередности.