Пауловнията е дърво, за което се говори от известно време. То не е подходящо за земеделие, но може да се окаже благословия за климата, тъй като улавя за кратко време въглероден диоксид. За и против засаждането на Пауловнията - експертите се изказват по въпроса, пише специализираният немски сайт Agrarheute. 

Саудитска Арамия създава изкуствен климат, за да отглежда храна в Неом

Откъде произхожда Пауловнията?

Естественият район на разпространение на Пауловнията е Западен Китай. Дървото обаче може да се срещне и в други страни в Южна и Източна Азия, като Корея и Япония. Смята се за инвазивен вид и може да се разпространява неконтролируемо. Тази опасност обаче изглежда не слабо вероятна в гората, тъй като Пауловнията има много голяма нужда от светлина. 

В Европа дървото се среща най-често в парковете. Отглежда се и като декоративно. 

За и против Пауловнията

Дървото Пауловния расте бързо при подходящи условия. То изисква грижи, за да бъде използвано за добиване на дървесина. Типично за дървото е, че не образува истински ствол и се разклонява по оста на издънката. Тъй като Пауловнията все още е относително непозната в Европа, експертите съветват да се обмисли добре пускането ѝ на пазара за създаване на плантации.

Критиките срещу отглеждането на Пауловния в Европа се базират на факта, че за него не е предвидено подпомагане, т.е. не е икономически изгодно. Съществува и известна опасност поради инвазивността на вида. Дървото може да се разпространи неконтролируемо. Въпреки това вече има фирми, които продават посадъчен материал. Някои от тях разполагат и с терени с вече растящи дървета.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето на аграрното образование в България

Фермери: Цялата отговорност за унищожаването на българските традиции и поминък в земеделието ще е на политиците

Какво подпомагане са получили фермерите през 2023?