Бихме желали да изразим възмущението на членовете на нашата организация от поредната проява на безотговорност на политическите формации, които са отхвърлили включването на допълнителните средства в Закона за държавния бюджет 2024 в размер на 446 млн. лв. за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на БЪЛГАРСКОТО земеделие след агресията на Русия срещу Украйна.

Това се казва в писмо от Национална браншова камара „Плодове и Зеленчуци“ до председателя на народното събрание Росен Желязков, председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева, премиерът акад. Николай Денков, министрите на земеделието и финансите - Кирил Вътев и Асен Василев, както и до народни представители. 

“След изключително тежката стопанска година в резултат на тежки климатични катаклизми, продължаващото въздействие върху европейските пазари на дъмпинговите цени на украинска и молдовска земеделска продукция, беше унищожен изключително крехкият пазарен „баланс “, който крепеше изчезващите активни български земеделци, произвеждащи български плодове и зеленчуци.

Въпреки това ние българските земеделци подкрепяме безвъзвратно нашите колеги земеделци от Украйна. Не случайно Европейската комисия реши да продължи временната рамка при кризи до 30.06.2024 г.”, се казва в писмото. 

Логиката на отпускането на помощите „Украйна 1“ и „Украйна 2” за българското земеделие е българските земеделски производители да бъдат спасени и да продължат да произвеждат родна земеделска продукция. И ако през 2022 г. и 2023 г. положението на българските производители на плодове и зеленчуци беше тежка, то очакванията ни за предстоящата 2024 са още по-мрачни, посочват от камарата. 

Лишавайки българските земеделци от възможността да получат предвидената от ЕК извънредна помощ за преодоляване на негативните последици от войната в Украйна през 2024, българските политици гарантирано ще допринесат стотици малки и средни земеделски производители да прекратят своята дейност и да ликвидират стопанствата си.

Ако в предстоящите дни българските политици съзнателно решат да не подкрепят българските земеделци чрез включването на средства за извънредната помощ за подпомагане в бюджета за 2024 г., то отговорността за ликвидирането на българското земеделие ще е изцяло тяхна, пишато от камарата. 

“Призоваваме всички български политически формации да преосмислят позицията си и да си дадат сметка за катастрофалните последици, които ще предизвикат в земеделския сектор!

Заявяваме, че цялата отговорност за унищожаването на българските национални традиции и поминък в земеделието ще бъде изцяло тяхна, като наша отговорност е да заявим своето несъгласие и готовност за решителни действия в защита на поминъка на българските земеделци и за тяхното бъдеще!”, се казва в писмото.