Елиза Хейг е млад архитект от Уестминстърския университет, която е на път да промени представите ни за оранжерийна конструкция. Тези дни тя привлече светлините на прожекторите с проект за надуваеми оранжерии от смола и бамбук, информира AgroPortal.

Търси се: Най-успешният млад фермер в Европа

Съгласно съобщение, публикувано на сайта на университета, този тип съоръжение може да се превърне в алтернатива на съвременните оранжерии от полиетилен и ще помогне на фермерите да развиват устойчиво селско стопанство.

На мястото на типичното покритие, което се използва за покриване на оранжериите, в новата концепция за дизайн Хейг използва бамбук, покрит с естествена смола, извлечена от дървета.

По-екологичното покритие придава на конструкцията ефект на оригами, тъй като на външен вид то наподобява хартия. Наедно с това намалява обема на използваните пластмасови отпадъци, които се трупат при използването на полиетилен.

Хейг споделя, че дървесната смола прави покритието устойчиво на атмосферните условия и дълготрайно. В рамките на своите изследвания тя е наблюдавала растението Mimosa Pudica, което свива листата си при появата на опасност. Това я е вдъхновило да създаде надуваем оранжерия, имитираща процеса на свиване на листата на растението.

Конструкцията на Хейг позволява да тя да бъде сгъвана и по-лесно транспортирана. Самото монтиране на свой ред изисква надуване с въздух.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

Оранжерията с геотермална енергия и амбиция за целогодишно производство

Родна стоманено-стъклена оранжерия на газ зарежда веригите целогодишно