Над 300 сорта световно известни и световно признати люти чушки могат да се открият в Лютата ферма, намираща се във варненското село Страшимирово.

Лют тур в люта ферма

Дарина и Христо Родинови започват да създават своята колекция преди повече от 10 години. След това през 2011 г. главата на семейството решава да превърне хобито и любовта си към лютото в бизнес. 

Оказва се, че светът на лютото е необятен и затова стопаните на „огнената“ ферма са готови да приемат всеки желаещ в него като предлагат семена, чушки и продукти от тях. Крачка към това са уроците по растениевъдство, наречени „Люта работилница“.

Пракитческите занятия започнаха след Нова година и ще продължат до март. В този двумесечен период всеки „мераклия“ може да се научи как да отгледа успешно най-лютите чушки в света по правилния начин.

„Не искаме да има недоволни и затова нашата идея е да научим хората как да го правят. Имаме екзотични семена, идващи от други часови пояси и друг климат и отглеждането им – от покълването, поникването до успешното им обиране, изисква познания“, разяснява Дарина Родинова. Тя уточнява, че главната цел на Лютата работилница е да покаже как тези растения могат да се приспособят и как да се осигурят най-добрите условия за развитието им. 
„Ние ще осигурим всички материали и затова в момента внасяме мини оранжерии. От януари започват нашите уроци, тъй като тогава настъпва най-подходящия момент за засяването на люти чушлета.

Всеки участник в работилницата ще си тръгне със семена от екзотични чушки, торф и разбира се, мини оранжерия. Освен наръчник как се отглеждат чушлетата, на място ще направим открит урок и ще покажем тънкостите на занаята, тъй като при засяването на лютите чушки всеки един детайл е от изключително значение“, с готовност обяснява Дарина. Вниманието към всеки почитател на лютото е гарантирано, тъй като групите от обучаващи ще бъдат от 2 до 8 души.  

След уроците и практическите познания, участниците в Лютата работилница ще дегустират различни „огнени“ лакомства, приготвени от стопаните на Лютата ферма.

Първата напитка ще бъде лют чай по тайна рецепта, а най-смелите могат да се пробват със сос от световния първенец по лютивина, регистриран в книгата на Гинес – чушката от сорт „Каролина рийпър“. Красивото малко чушле е наречено още „течен огън“. В Страшимирово обаче не само тя е страшна. Във фермата могат да се открият различните цветове на „Тринидад моруга скорпион“, „Инфинити“, дори създадената от семейство Родинови чушка „Български дух“. 

Работата във фермата не спира въпреки пандемията от COVID-19. Дарина и Христо Родинови изграждат вече демонстрационна оранжерия, в която ще покажат събрания от тях генофонд от около 300 сорта люти чушки.