Рационалните стопани, които са се заели с отглеждане на зеленчуци в оранжерия не лентяйстват през зимата. Дори тези, които съвсем скоро са започнали да се занимават с това.

Оранжерията с геотермална енергия и амбиция за целогодишно производство

„Започнах с оранжерийно зеленчукопроизводство миналата година. Тогава си мислех, че това е сезонно занимание, защото оранжерията, която направих беше неотопляема.

Отгледах чудесна реколта от домати и като ги прибрах и изорах площите, ми се стори някак празно, а пред мен стоеше въпроса какво ще правя през зимата. Чоплих инвентара, подобрявах тук и там някои неща, но не беше същото. Аз съм човек, свикнал на здраво натоварване“, разказва полу на шега стопанина Веселин Петров.

В един момент решил, че трябва да прави нещо, което да му доставя онова удоволствие, което изпитвал докато гледал доматите.

„Поразрових тук – там, поговорих с приятели и реших, че няма да е зле да отгледам уплътняваща култура нищо, че съм новак“, обяснява той.

Първо изчислил, че най-изгодно ще му бъде да отгледа ранни марули. Купил семена и засял. Покрил го с тънък слой найлон и зачакал. Когато растенията се показали над повърхността на земята, махнал допълнителния пласт и започнал да припалва печка, която топли с въздухоотводи.

„Спазарих я много набързо още миналата година без да съм сигурен, че ще ми трябва, ама сега ми върши чудесна работа. Горивната й камера е извън оранжерията в постройка, която механичка и ползвам да се видя с приятели и да погледам телевизия. В нея мога да натикам цял дънер и дълго да не пипам.

Има и клапи, с които регулирам горенето, за да тлее полека. Стига й да изгори един такъв огън и така и в механичката, и в оранжерията е приятно топло през цялото денонощие“, разказва той.

Съпругата му даже вече се шегувала, че очаква скоро да се пренесе в постройката, където пребивава почти през целия ден, защото непрекъснато следи температурата да е около 20 градуса и в почвата да има достатъчно влага. По думите му това е изключително важно за всяко растение, което се отглежда в оранжерия. Първата пролетна реколта ще прибере още в зимния месец януари и затова твърди, че в оранжерията му вече е пролет, нищо, че навън е зима.