Директните плащания във вида, в който са сега, могат да изчезнат след 2027 г. в зависимост от развитието на земеделието и от това как неговите представители ще подкрепят своите гледни точки. На това мнение е еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, пише специализираният полски сайт Farmer. 

Фермерите нямат нужда от циркове, а от решение на проблемите

Служителят от Брюксел напомни, че фермерите, които не получават субсидии, не подлежат на никакви ограничения от ОСП. 

Никъде няма да намерите безусловни субсидии. Всеки път, когато се харчат публични пари за нещо, се очаква някакъв ефект. В ОСП това са въздействието върху околната среда и опазването на биоразнообразието. Очаква се селското стопанство да не превръща земята във фабрика. Земният резерват трябва да бъде запазен, затова съществуват тези условия, каза Войчеховски.

Комисарят по земеделието посочи, че са положени усилия изискванията да бъдат възможно най-меки спрямо първоначалните предложения. Като пример той посочи, че ако в началото са били предложени 10% непродуктивни площи и 100% зимно покритие, сега изискването е съответно за 4% и 80%.

Ако искате да използвате субсидията, трябва да се съгласите с нещо. Екосхеми ще получават само фермери, които правят повече от екологична гледна точка, допълни еврокомисарят. Той окуражи добрите практики като смесването на слама с почва, което я облагородява с повече въглерод и хумус. 

Тези дни Януш Войчеховски засегна и въпроса с инфлацията в земеделския бюджет. Той не иска субсидиите да се превърнат в милостиня, която едва стига за покриване на нуждите на фермерите и ги тласка да се отказват от ОСП.

ОСП е необходима, тя не е подарък, никой фермер не трябва да се чувства неудобно да използва такава помощ. ОСП е компенсация за допълнителните усилия, които фермерът полага, за факта, че благодарение на субсидиите ние, потребителите, можем да имаме по-ниски цени на храните, каза още комисарят по земеделието.

Без субсидии от 2027 г.?

Субсидии за развитието на селското стопанство след 2027 г. ще има, ако се докаже, че в тази област все още си струва да се инвестира, заяви Войчеховски. 

Въпреки че ОСП е включена в Договора за функционирането на Европейския съюз, как ще се управлява, как ще изглежда системата за субсидиране, дали ще бъде за всички, дали ще има субсидии или други инструменти за подпомагане - за това могат да се вземат различни политически решения, допълни той. 

Светът не се състои само от поддръжници на селското стопанство, подчерта еврокомисарят и допълни, че има много гласове, на които трябва да се обърне внимание. Някои от тях гласят, че селското стопанство се превръща в индустрия и че не си струва в него да се инвестират държавни пари.

Има такива гласове и трябва да имаме добър отговор на тях, каза Януш Войчеховски. 

При сценария, при който ще се запазят субсидиите, ще се наблегне на екосхемите, но и на подпомагането на малки стопанства със смесено производство.

Еврокомисарят смята, че системата в бъдеще трябва да е подобна на вече съществуващата. Екосхемите със сигурност трябва да бъдат продължени, както и да има подкрепа за малките стопанства. 

Обмислям да предложа система за задължително отпускане на част от субсидиите за смесени стопанства, т.е. тези с растителна и животинска продукция. Първо условие е в тях има т. нар. активни фермери. Още повече, че много бързо губим този тип ферми в ЕС (за десетилетие техният брой е намалял с 42%) и това е много лоша тенденция. Тя трябва да бъде обърната. Така че, ако трябва да предложа да се добави нещо към тази система, това ще бъде привилегированото положение на фермите със смесено производство, каза Януш Войчеховски.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии: Какви директни плащания и държавни помощи остават до края на годината?

Илия Проданов: Трябва да сме устойчиви на кризите, за да не ни влияят

Симеон Тодоров: Обявена е изкупна цена за меда от 3,20 лв./кг, но никой не купува