Смешен, безумен и измислен - така читатели на Агри.БГ определят индикативния график с директните плащания до края на януари 2024 г. Освен прекалено разтеглените във времето срокове, те се притесняват и от многото условности в него.

Не пропускайте: Кандидатстването по de minimis е от 20 ноември до 1 декември

“Какъв е този график....Някой ден през декември, но не се знае кога...Графикът им е жалък и смешен. До сега такава таблица не сме виждали”, възмущава се фермер.

От Министерството на земеделието и Държавен фонд “Земеделие” се аргументираха с късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023, непрекъснатата промяна в нормативната уредба, въвеждането на нови приеми на допълнителни документи и разработването на нови системи за контрол, санкции и докладване в настоящия програмен период 2023-2027.

От държавната администрация припомнят, че се запазва основният принцип за работа на земеделските фондове – оторизациите да се извършват при приключили всички проверки, съотносими към допустимостта на кандидата и заявените за подпомагане площи и/или животни.

“Прекалено много условия станаха. Изглежда все едно пари няма да има и така се оправдава липсата им. Ама обикновените земеделци не ги интересува съгласуването на институциите, а постъпленията в сметките. Така че, уважаеми управляващи, бъдете по-отговорни и не хвърляйте някакъв си график, а точни и конкретни дати. Иначе всичко е само опит да излъжете земеделците и да укротите гнева им. Но ще изгубите доверието им, ако изобщо го има”, коментира наш читател.

Друг иронично прогнозира, че: “Явно за тази кампания пари ще се изплащат 2-3 години”. А трети разсъждава, че основното плащане на площ (досегашната СЕПП) може да се плати чак догодина: “Докато се изпълнят всичките три АКО-та по интервенцията, ще стане март 2024 г.”

Фермер подчертава, че в индикативния график въобще не е заложено плащане за необлагодетелстваните райони до края на декември, както се случваше през последните няколко години. 

Не липсват и негови колеги, които все още пазят чувството си за хумор, подхвърляйки: “Какъв е този график - Маг Марсела щеше повече яснота да внесе”!

От ръководството на ДФЗ уверяват, че административният капацитет на институцията е организиран на максимална степен, така че бенефициерите да получат навреме очакваните субсидии.

“Дано парите се преведат в първите 3 дни от определения график, а не в последния момент, защото на фермерите всеки ден е важен и всички са на зор и ги чакат да си покрият разходите и да си извършат разплащанията”, пише малко по-оптимистично читател на нашия сайт.