Пчелари се присъединяват към исканията на колегите си от другите сектори на животновъдството, включени в общата декларация на 11 браншови организации до премиера. 

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Освен че подкрепят посочените от животновъдите общи искания, от Национален браншови пчеларски съюз (НБПС) поставят и няколко специфични такива, а именно:

•    Да се допълни и пчеларският сектор за финансиране по временната Ковид мярка;
•    Да се включи и пчеларският сектор в обхвата на мярката за de minimis. Те определят предвидената сума от 8,5 млн. лв. в проектобюджета за всички животновъдства като крайно недостатъчна;
•    Намаляване на ДДС на 10% за пчелния мед и специфични пчелни продукти. 

Ето защо представителите на НБПС също изявяват желание да участват на спешната среща с министър-председателя и отговорните министри. А ако такава не бъде проведена, те ще се присъединят към намеренията за протестни действия.

Председателят на Съюза д-р Пламен Иванов потвърди за Агри.БГ, че са изпратили и своето становище до Министерството на земеделието относно готвените промени в Наредба 2 от 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ. Разширяването на списъка с нежелана растителност в пасищата пряко би засегнало работата на пчеларите и то в негативна посока.