Европейският съюз обмисля предложение Руската селскостопанска банка да създаде дъщерно дружество, за да се свърже отново с глобалната финансова мрежа SWIFT, за да убеди Москва да продължи действието на зърнения коридор. За това пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от "Ройтерс".

Срокът за Кампания 2023 е удължен официално до 21 юли

"Росселхозбанк" е под санкции заради войната в Украйна, което според Москва блокира възможностите й да изнася земеделска продукция, макар че руският износ на храни не е ограничен.

"Файненшъл таймс" пише, че дъщерното дружество може да е решение, което да позволи да се защити черноморската сделка за зърно, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари.

Стъпката идва, след като миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина да удължи действието на коридора след 17 юли, тъй като Западът действаше по "възмутителен" начин по отношение на споразумението, въпреки че увери бедните страни, че руският износ на зърно ще продължи.

Планът на Москва, предложен чрез преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на банковото звено да обработва плащания, свързани с износа на зърно, пише вестникът, цитирайки източници, запознати с въпроса.

То ще може да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Сред най-големите земеделски производители в света, Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърно и маслодайни семена. Русия също е доминираща на пазара на торове.

Освен възстановяването на достъпа до SWIFT Русия се стреми и към възобновяване на доставките на селскостопанска техника и части, както и към премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането, които също са обект на западни санкции.

Успоредно с това руското министерството на земеделието определи актуалните седмични налози, налагани върху износа на зърно.

Така, за периода от 5 юли до 11 юли 2023 г. митото върху износа на пшеница от Русия ще бъде 2609,6 рубли (29,16 долара) за тон, а това за царевица - 832,7 рубли (9,3 долара) за тон. За ечемика митото продължава да бъде нулево.

Ставката на експортното мито за пшеница е изчислена при индикативна цена от 245 долара за тон, за ечемик - при цена от 178,1 долара за тон, а за царевица - 201,7 долара за тон.

По отношение на Черноморския коридор, през седмицата изникнаха нови нюанси. В петък руският външен министър Сергей Лавров каза на онлайн брифинг, че към момента Русия не вижда никакви фактори за удължаване на сделката за зърно, тъй като част от нея отдавна е комерсиализирана. 

Въпреки това ООН заяви, че нейни представители може да проведат среща с Русия за удължаване на сделката за зърно в близко бъдеще. По данни на организацията, ООН вече е предприела редица действия, с които да улесни руският износ.

„Прекъсването на търговията стана бързо, но обратния процес отнема много повече време. Първа стъпка беше създаването на законови и политически рамки, необходими за улесняване на достъпа до световните пазари на руски храни и торове. За тази цел ООН помогна да се осигури издаването на генерален лиценз 6B и 6C на САЩ, както и два генерални лиценза на Обединеното кралство за финанси и търговия с храни и торове“, съобщиха от пресслужбата на ООН.

Без толкова позитивизъм остана изказването на италианският вицепремиер Антонио Таяни, който е и външен министър на страната. Според него, на този етап липсва ясна перспектива за украински мирни преговори.

„Не се виждат перспективи за започване на мирни преговори, защото и украинците, и руснаците правят резки изявления“, каза той по време на предаване на телевизионния канал Rete-4.

Според Таяни мирните преговори могат да бъдат инициирани чрез практически действия, като например „оставяне на Черноморския коридор за транспортиране на украинско зърно и създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ“.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!