За първи път на фермерския пазар в Добрич потребителите могат да открият една от 10-те популярни т.нар. супер храни. Малките оранжево-червени плодчета са произведени във ферма "Татковата градина" в Девня.

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара

Станислав Златев се е насочил към отглеждането на годжи бери през 2013 г. и на следващата година вече е засадил 100 дръвчета. Един от аргументите му за това решение е фактът, че внесените отвън плодчета са изсъхнали, твърди и вече позагубили полезните си качества. В момента фермерът предлага както пресен плод, който може да се съхранява в хладилник до седмица, така и изсушен плод за храна и стръкове за чай. 

В градината от 4,5 дка Станислав отглежда 120 храста и 620 дръвчета с годжи бери. 

Между 10 и 15 е броят на производителите на този плод у нас.

Плододаването започва от юни до края на ноември. Най-силният месец е юли. „Трудно е, особено с брането, тъй като всичко се прави на ръка. Плодът е много нежен и трябва да се внимава”, разказва още производителят. 

Най-сериозното предизвикателство се оказва реализацията на годжи бери. 

Производител: У нас няма пазар на едро за годжи бери. Например в Германия много се изкупува, тъй като има сериозно потребление, но изобщо не се произвежда.

"Имахме заявки за камион от половин тон, но това беше немислимо за нас, нямаме такива количества", допълва Станислав. От декар годжи бери с около 200 дръвчета се добиват средно над 200 кг за целия сезон и то в зряла възраст след 3-та година, когато навлязат в пълно плододаване. 

Плодното дръвче издържа както на студ, така и на продължителни засушавания, така че промените в климата не го засягат, разкрива още фермерът.

Годжи бери е една от 10-те известни супер храни. Съдържа много витамини, аминокиселини, това е абсолютен антиоксидант и се използва срещу тумори, проблеми с черния дроб, язви, гастрити. Плодчетата свалят холестерол и кръвна захар.