Шоколадовата лоза, позната още като Akebia Quinata, представлява увивно растение, чиито плодове имат специален вкус. Подобен на този на любимия на мнозина шоколад. В наши дни растението жъне все по-голяма популярност поради две причини - като декоративно в градината и заради плодовете си, съобщи Agrointel.

Млад фермер видя бъдеще в цветовете от тиква

Какво представлява шоколадовата лоза, как се отглежда и какъв е вкусът на плодовете му - на тези въпроси отговор дава Марин Константин, градинар от град Дърза, който има опит в отглеждането на културата.

Akebia Quinata е плододаващ храст, който се развива бързо. Той произхожда от Япония и има ароматни цветове. Често се използва в градините, тъй като е увивно растение и изглежда ефектно. Плодовете му са ядливи и с вкус на шолокад. Освен в Япония, шоколадовата лоза е популярна и в Китай и Корея. От известно време е привлякла вниманието и на фермерите в Румъния. Предлага се за продажба в няколко разсадника.

Според Марин Константин, ако искате да отглеждате шоколадовата лоза заради плодовете й, трябва да засадите два различни сорта за кръстосано опрашване. На пазара може да се открият няколко разновидности на културата - например Akebia Quinata Trifoliata, която се отличава с листа, който има три листчета, и Akebia Variegata, която има жълти ивици по листата си.

Фермерът препоръчва да засадите растенията на голямо отстояние - поне три метра. Те обичат слънцето. Ако се развиват на сенчесто място, стават твърде високи. Липсата на слънчева светлина, на свой ред, повлияе негативно върху развитието и узряването на плодовете.

През първите 2-3 години шоколадовата лоза не изисква обилно поливане, но е добре при засаждането, да я поливате поне веднъж седмично, особено през сухия период. Издържа много добре на сухи периоди, както и на температури до минус 20 градуса. Особено внимание трябва да се обърне през първите две години след засаждането. През първата година е препоръчително растенията да се подхванват.

Колкото до вкуса на плодовете, както вече казахме, той много наподобява този на шоколада. Плодът прилича на шушулка, като се консумира само сърцевината. Тя е пастообразна и богата на калий. Освен това съдържа калций, желязо, витамин С и много голямо количество калий. Вкусът е сладък и се използва широко в традиционната медицина в Азия.

Плодовете на шоколадовата лоза традиционно се берат към края на октомври. Шушулката се пука сама, което подсказва, че е готова за консумация.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова бизнес ниша за животновъди набира популярност

Как се печели от масло от тиквени семки?

Семейство производители търсят нова ниша с оцет от орехи