Имаме информация от митниците, че на ден у нас влизат по 100 тона синя слива от Македония, която се продава на цена от 0.40 лв./кг, съобщи за Агри.БГ Тодор Джиков, служебен зам.-министър на земеделието. 

Кой излезе каръкът в овощната градина този сезон?

„Планираме да се самосезираме и да започнем незабавни контролни проверки с БАБХ за състоянието на плода, тъй като Македония е страна извън ЕС. Ще правим лабораторни анализи за остатъчни количества от пестициди и тежки метали“, обясни Джиков. 

Относно протестите на зърнопроизводителите на 14 септември заради дъмпинговия украински внос, зам.-министърът отново подчерта, че политическото ръководство подкрепя тяхното решение. Страната ни ще настоява за извънредни мерки срещу смущения на пазара съгласно чл.219 от Регламент 1308 от 2013 г., за да се намали ефектът върху производителите.

„Мисля, че е редно на 26 септември на Съвета на министрите в Брюксел всички страни членки да бъдат съпричастни към държавите, които граничим с Украйна и Молдова. Ние ще понесем най-големи икономически последствия от това. Държим кризисният резерв да се активира и да получим разрешение да компенсираме българските производители“, допълни Джиков.

За това настояват и Румъния, Унгария, Полша – всички погранични, близки държави, в които транспортните разходи не биха били икономическа пречка за цената, на която украинската продукция се внася.