Проблемът с вноса на украинско зърно стигна връхна точка и производителите у нас излязоха на национален протест, който обхвана десетки градове, а по шосетата в страната стотици трактори с развети знамена илюстрираха този връх на емоциите. 

Костадинов за протеста: Ако не ни чуят, идваме с машините в София

Пределът на търпението на родните стопани понякога е невъобразим. 
От месеци зърнопроизводителите предупреждават, че проблемите им се задълбочават и пристигането на стотици камиони със зърно съвсем не носят само икономически неизгоди зя тях. 

Качеството на зърното, което пристига е недоказано и затова не се говори от сега. 
Още преди месец представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) имаха среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев и след нея стана ясно, че притесненията на фермерите са свързани с евентуалното смесване на българско зърно с украинско. 

Уж щяха да бъдат взети мерки. 

“Взеха проби, но се оказа, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) няма акредитирана лаборатория, която да отчете тези проби. 
Държавата няма акредитирана лаборатория, която да следи какво влиза в страната! Докъде сме го докарали!?”, каза председателят на НАЗ Костадин Костадинов

По думите му контролът в Украйна се извършва от международна фирма и понеже у нас няма акредитирана лаборатория, същата фирма прави контрола и у нас. 

“Нали ви е ясно какви ще са резултатите? Пробите се бавят два месеца. Подаваме постоянно сигнали. Към бивши овчарници в момента хвърчат едни камиони и изсипват там зърна”, каза Костадинов и добави, че при евентуално смесване на стоките, ако има проблем, фермерите ще бъдат компроментирани. 

Костадинов: Като има закони, нека са за всички. АПИ в Добрич ни спря, за да не направим протеста на околовръстното. Там имаше 200 украински камиона наредени на същия път, които чакаха пред завод! 

Стопаните са категорични, че са съпричастни с ужаса, който украинците изживяват, но за тях контролът в България напълно липсва. 

Това, което влиза в страната е с лошо качество. 

Зърнопроизводители са успели да вземат тайно от склад, в който има украинско зърно, проба.  Тя е занесена за изследване в независима лаборатория. 

Становището на лабораторията е, че пшеницата е негодна за употреба. 

Вижда се ясно какви са отклоненията от стандарта, който - какот отбеляза Костадинов, е за фуражна пшеница. 

“Съдейки по това, което показва пробата, в България не се внася зърно от реколта 2022. Всичко, което идва е старо зърно”, каза Костадинов. 

Костадинов: На нас проблемът ни е в контрола. БАБХ го няма! БАБХ не съществува! Искаме правила. 


Той даде пример със слънчогледа. 
“В момента мултинационалните износители, за да избягат от този проблем - износът на стар слънчоглед, наложиха един показател - киселинност. По-високата киселинност се получава при слънчогледа при по-дълъг престой по складовете. Такъв слънчоглед в другите страни не го искат. Складовете на търговци и преработватели са пълни с такъв стар слънчоглед, защото нов не е внасян, българският стои”, каза Костадинов.

 От протеста в Добрич: Това е битка за оцеляване!

По думите му най-засегнати са по-малките производители, които нямат складове. Търговците им извиват ръцете и купуват слънчогледа им на ниски цени. 

“Ще се окаже, че българският слънчоглед, който е качествен, ще се изнесе след време, а тук ще се преработи и ще влезе в търговската мрежа този стария, който е от Украйна, който не е изследван за остатъчни пестициди. И това ще го ядем ние, нашите деца. Това е големият проблем”, каза председателят на НАЗ. 

Според стопаните е необходимо да се намери начин българското и украинското зърно да не се смесват, а контролирането на това какво влиза в страната да е отговорно.