Ще търсим правата си. Ще стигнем и до Брюксел. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов по време на съвместна пресконференция  с Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ).

Костадин Костадинов: Искаме предвидима работна среда

Докато в страната стотици стопани излязоха с машините си по шосетата, за да покажат несъгласието си с държавната и европейската политика относно условията, в които са поставени стопаните заради украинската криза, в пресклуба на БТА в столицата част от ръководството на НАЗ представи на журналисти своята гледна точка. 

“Нашият сектор се намира в безпредцедентна ситуация. Руската инвазия в Украйна доведе до огромна енергийна криза в Европа, дестабилизиране на пазарарите на селскостопански продукти и огромен ръст на инфлацията в нашия сектор. Има несъответствия между изкупните цени и себестойността на произведената от нас продукция”, каза зам.-председатеят на НАЗ Илия Проданов. Той припомни, че в още 9 европейски държави стопаните изразяват недоволство от политиката на Европа. Освен вносът, зърнопроизводителите и въобще фермерите в Европа са притеснени от амбициите на ЕК да се намали употребата на пестициди. 

Държавите в ЕС са разделени на 3 зони за намаляване на използването на препарати- с до 50%, с до 45% и с до 35%, като България е в третата група. 

“България е под средното ниво на употреба на пестициди в ЕС - с 3,8 кг/ха. За сравнение Нидерландия - 8,8 кг/ха, като те попадат в първата група и трябва да намалят употребата си на препарати наполовина. И отново ще са с повече от нас. Ние, ако намалим с 35%, ще сме на почти минимум употреба. Затова едно от исканията ни към Европейските институции е всички, които са под средното ниво, да нямат намаляване”, обясни Костадинов. 

От горещите точки на протеста: Какво споделят зърнопроизводителите

От своя страна Проданов посочи, че по време на неформалното заседание на Съвета на министрите на ЕС в Прага, което ще се проведе утре - на 15 септември, ще бъде връчен общ мемурандум на всички, участващи държави в протеста. 

У нас обаче съществен проблем е контролът върху внесеното от Украйна зърно. 

“Протестът ни е мирен. Той е предепреждение към властите, че ако не се предприемат спешни мерки, тези машини от областните градове ще дойдат в София и по граничните пунктове. Напрежението достигна краен предел.  Изчакахме да се наиграят, различни управляващи да си правят опити в земеделието. 
Искаме да обърнем вннимание на сегашното правителство, а и на следващите, защото като гледам как се развива ситуацията, те ще се сменят начесто. Ще идва някой, ще реши да прави реформи за два-три дни, но той няма основата и не знае къде се намира”, каза Костадинов. 

Той припомни, че в европейската пътна карта е записано, че страните от ЕС трябва да осигурят достатъчни  коридори за износ на украинското зърно в трети страни, които се нуждаят. 

“Франция сключи тези дни сделка с Румъния като помага за изграждането на нови силози, бази, нови транспортни коридори за транзит към трети страни, нуждаещи се от това зърно. Вносът на такова зърно в ЕС е чиста спекула на определена група търговци и групировки. Защото една такава сделка от Украйна до България минава през 7-8 фирми”, каза председателят на НАЗ.

Представители на организацията се срещат в точи час със служебния министър на земеделието и се очаква яснота относно какво ще се предприеме. 

Ако това обаче не стане, фермерите са категорични, че протестите няма да спрат и ще докарат машините в столицата и по граничните пунктове.