"Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия – да бъде задействан т. нар. земеделския кризисен резерв на ЕС“, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), информираха от пресофиса на ведомството

Фермер: Складовете се пълнят, няма пазар за продукцията

При разговора, проведен след протестите на бранша в страната, Гечев увери земеделските производители, че имат пълната подкрепа на министерството заради трудностите, пред които са изправени. От своя страна зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница. 

Явор Гечев: Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

„Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, добави той.

Междувременно бе приета позицията на правителството за предстоящата среща на Съвета на ЕС. В нея се отчита, че в България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства като затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск.

В тази връзка страната ни призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т. ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.