Взетата тайно проба от украински камион със зърно предизвика въпроси и коментари. Появиха се дори политически вмятания, на които спокойно може само да се отговори със скептично повдигане на вежди. Кампания е все пак. 

За да дадем малко повече яснота, потърсих за разговор зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, чието фамилно стопанство е в Бургаско. 

Къде е изследвана пробата? 

“Пробата е изследвана в акредитирана лаборатория. Гарантирам за това. За тези показатели не трябва някаква кой знае каква лаборатория, за да ги изследваш. Тук не говорим за остатъчни пестициди, ГМО или радиация. Тук говорим за най-обикновени показатели при проба, която се взима на всеки един камион, който влиза в голяма зърнобаза. Това нещо става за един час. 

Целта на тази проба, която е взета преди месец, не е била да компроментираме по някакъв начин украинското зърно или да спекулираме с нея. Ако целяхме това, отдавна щяхме да го съобщим в медиите. 

Целта на взимането на тази проба е контролна, за информация на зърнопроизводителите от нашия регион”, каза Проданов. 

По думите му данните от лабораторията са представени и на министъра на земеделието Явор Гечев. 

“Целта ни е да изострим вниманието на държавата, за да може БАБХ малко от малко да се вземе в ръце”, каза зърнопроизводителят. 

Как да сме сигурни, че това е украинско зърно?

“Взето е от украински камион, паркиран пред база в Югоизточна България. Ние сме в Бургаско - пълно е с камиони. Знаете ли какво значи пълно! Колеги от Община Камено ми звънят всеки ден, че виждат камиони. Те пристигат със слънчоглед, рапица, пшеница”, каза Илия Проданов. 

По думите му по пробата ясно личи, че това е старо, миналогодишно зърно. 

“Не е съхранявано при перфектни условия и е напълно нормално да достигне такива показатели. Зърното не е било лошо миналата година по време на жътва. Но самото му съхранение и времето, което е минало оттогава, е довело то да изглежда по този начин в момента”, обясни земеделецът. 

Той допълни, че от мелниците през последните месеци до стопаните стига информация именно за некачествената продукция, влизаща в страната. 

“Всички мелници, с които имаме контакт, казват, че не искат да взимат това зърно, защото се страхуват. Казаха: “Пробвахме, зърното не става”. 

Проблемът в момента е, че в България влиза такова зърно, минава през български бази - държавата може много лесно да ги намери кои са, оттам се качва на български камиони, смесва се с наше и се продава като българско. Това зърно в Украйна е изключително евтино”, посочи Проданов. 

Илия Проданов: Ако от министерството на земеделието или от БАБХ вземат проба и тя излезе такава, е абсолютно редно те да го обявят и да го спрат това зърно. 

Зърнопроизводителят обясни, че още няма данни за резултатите от пробите, взети от аграрното министерство и БАБХ по сигнал на НАЗ от преди месеци. 

В същото време преди дни от аграрното министерство обявиха пред “Сега”, че зърното, внесено в България през последните месеци, е със сертификати за качество и минава фитосанитарен контрол. 

“При извършените до момента проверки, установените количества слънчоглед и пшеница с произход Украйна са влезли в държавата със сертификати за проверка на пестициди, тежки метали и качество”, се казва в отговор към изданието. 

Питам Проданов как ще коментира това? 

“Как се случва това нещо, при положение, че България няма акредитирана лаборатория за изследване на остатъчни пестициди? Как разбраха? Ние (българската държава - бел. авт.) плащаме на частни лаборатории и същите тези частни лаборатории са с клонове в Украйна и те го изпращат оттам със сертификати. Ако съм аз лабораторията, много ясно, че ще си потвърдя данните. Не искам да компроментирам лабораториите. В момента, в който предишният министър - Иван Иванов, назначи пробите след нашите сигнали през юни, БАБХ са направили проби, но не са им отпуснали бюджет, за да платят за изследването. Какво да направят от агенцията? Как потвърждават данните тогава и как опровергават информацията за некачествено зърно?”, каза зърнопроизводителят. 

Той категорично подчерта, че е далеч от мисълта, че всичко, което идва от Украйна като зърно, е некачествено. 

“Но проблемът е, че сме разграден двор. Влиза и излиза, който си иска, с каквото си иска. Виждате вече, че хората питат къде изчезна българският домат. Същото е на път да стане с българската пшеница. Всеки ще пита къде е хубавото олио, къде е хубавият хляб. Ще изчезне, като се внасят боклуци!”, емоционално каза Проданов и продължи: 

“Това, което нас, като производители ни вбесява, е, че ако ние сме една общност - Европейският съюз (ЕС), и се стремим към равенство, в момента се получава точно обратното. 

Източната, и особено Югоизточната част на ЕС винаги сме били държавите, в които се бълват боклуци - най-лошите меса, знаете какъв мед се появи на нашия пазар по едно време. В момента се случва същото с пшеницата и слънчогледа. Особено слънчоглед, който е стар и с висока киселинност. 

Обществото е редно да застане зад една силна, задружна и организирана гилдия, която произвежда в България. Ние, хората, които храним селата, поддържаме живота в тях и не говорим за едри зърнопроизводители. Въобще не става дума за тях, защото тях това нещо не ги притеснява - те имат складове и могат да чакат до пролетта. Защото това нещо през пролетта ще изчезне. Но малките и средните няма да издържат. Те са тези, които помагат и са част от общността си.”.