Предизвикателства за овощарите този стопански сезон бяха повишените разходи, трудната реализация на добра цена, а за някои и климатичните условия. При редица култури официалните данни за производството обаче са много добри, докато други вървят в посока надолу.

Какво ни казахте: Всяка финансова помощ е добре дошла за фермерите

Още в кампанията по черешобера, въпреки масово по-добрата реколта, отчаянието се породи в сектора, като доведе до изкореняване на градини в Дунавската равнина. Причината – богатата продукция в южните ни съседки, която заля пазара и срина цените.

Като цяло градините родиха плод и повечето култури увеличават добивите си на годишна база, сочи последният оперативен анализ на Министерството на земеделието (МЗм). Към 8 септември 2022 г. продукцията от сливи, малини, круши, ябълки и праскови е нараснала с между 0,3% (сливи) и 30,1% (праскови) спрямо същия период на предходната година. 

Основен принос за това имат по-високите средни добиви, с изключение на сливите, където той намалява, но реколтираните площи са повече този сезон.

Културата, която се оказа големият карък по средни добиви, производство, а и пазар, е кайсията. Според статистиката в страната са произведени 21 567 тона от плода, което е с над 6% спад на годишна база. Средният добив се е свил с повече от 7% до 723 кг/дка.

Това, което най-много гнетеше стопаните обаче бе пазарът и цената. Редица производители споделяха с Агри.БГ, че имат проблеми както с реализацията както на кайсията за консерва, така и с тази за пресен пазар. Димитричка Търпанова – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз обърна внимание, че цената е ниска, няма много кайсия, но и сортовата листа в България отдавна не е подновявана, което означава, че се отглеждат доста стари и неефективни градини.

Въпреки по-богатата реколта (с над 30%) производителите на праскови и нектарини също се оплакаха от некоректна търговия и дъмпингов внос. „Внасят се много гръцки праскови и нектарини, които се продават около 30% по-евтино от българските”, сподели  Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.
Иначе прасковата се очертава рекордьор по ръст на средните добиви тази година. Те са скочили с близо 30%, достигайки 935 кг/дка.

По последни оперативни данни е стартирала кампанията по беритбата на орехи, като за момента за реколтирани 48 ха и са добити 23 тона. В ход е прибирането на реколтата от десертно и винено грозде, като засега и при двата типа лозя (десертни и винени) се отчитат по-високи средни добиви спрямо година по-рано.

Пазарната информация отчита, че повечето от основните плодове и зеленчуци у нас се предлагат на по-високи средни цени на едро, отколкото по същото време на миналата година.  Прасковите и ябълките обаче се купуват с 4,6% и 11,3% по-евтино на годишна база.