Наскоро румънец бе обявен за най-възрастния човек на планетата, след като британецът Робърт Уейтън почина на 112-годишна възраст. Самият Думитру Команеску официално ще навърши 112 години на 8 ноември тази година, научаваме от Книгата за световните рекорди на Гинес, пише Agrointel.ro.

Специалисти: Захлаждането е сериозен стрес за част от земеделските култури

Това, което привлича вниманието ни в тази новина, е, че Команеску е агроном по образование и математик. Ражда се през 1908 г. в Провица-де-Жос, Прахова.

Каква е тайната на дълголетието му?

Думитру Команеску споделя, че любовта и балансът са тайните на дългия му живот, а желанието да знае колкото се може повече поддържа млад ума му. От години той се храни по специална диета, базирана на консумацията на ненаситени мазнини.

През Първата световна война бях на 6 години. Не си спомням много. Бяхме далеч от големите фронтове. Спомням си Великия съюз през 1918 г., когато всички празнуваха и пееха химна, разказва Команеску.

През Втората световна война като агроном е бил мобилизиран да се грижи за производството на пшеница в страната.

Преживяхме много насилствени събития и станахме свидетели на толкова много човешки загуби, че сега оценяваме различно това, което имаме, допълва най-възрастният човек на планетата.

Семейството на Думитру Команеску винаги е било близо до земята. То се е занимавало със земеделие, като в същото време е било и високообразовано.

Произхождаме от семейство боляри. Въпреки че моите родители се занимаваха със селска работа, те бяха хора с добро образование, които ни насочиха към книгаите. Оставиха мен и братята ми да изберем какъв да бъде пътят ни. Отидохме в колеж. В гимназията най-много харесвах математиката и бях най-добрият. Така влязох в Математическия факултет, споделя Команеску.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери, нужна ли ви е онлайн консултация с ветеринар или агроном?

Наредба: Специална помощ за лозари с проекти „на баир лозе“

Сезонът на мравките започна: Как овощарите да се справят без химия?