Професия агроном определено е една от най-важните професии в сектор „Селско стопанство“. Дали заради качеството на образованието, или пък заради интереса на младите и тяхната отдаденост към тази специалност, професията доста често се подценява.
 
 
Факт е обаче едно, по данни на ЕК до 2050 г. жителите на планетата ще бъдат около 9 милиарда. Това означава, че производството на храна ще скочи със 70%, за да бъде достатъчна за изхранване на човечеството. Тук е и мястото на агрономите – хората, които се грижата за това реколтата да бъде успешна. 
 
Един добър пример – през месец юни 2017 г. Съюзът на дунавските овощари (СДО) нае двама млади агрономи в помощ на производителите.
 
„Определено наемането на агрономите беше едно добро решение. Почти 90% от нашите колеги се възползват от техните услуги. Не мисля дори, че все още всички осъзнават колко наистина са ни ценни те. Не всеки овощар може да си позволи агроном. Например фермерите с малко декари – 20,30,40,50 няма как да си наемат сами агроном. Затова и ние решихме, че съюзът трябва да назначи хора. Радвам се, че го направихме“, коментира за Фермер.БГ Димитър Рачев, член на Управителния съвет (УС) на СДО.
 
По думите му младите агрономи дават всичко от себе си в работата и се справят много добре.
 
„Изследванията, които се вземат, минават през лабораторията, правим почвени анализи и на база на тях агрономите дават препоръки за торене. Дори изготвиха различни схеми. При болестите също помагат. Някои колеги имаха случаи на болести, с които агрономите успяха да се справят успешно“, добави Рачев.
 
Агрономите извършват консултации по седмичен график. Така те успяват да посетят всички овощни градини. Ако някой овощар има спешна нужда от консултация - има някакъв проблем, неприятел или болест, на която трябва да се обърне спешно внимание, агрономите ще отидат веднага, за да помогнат.
 
„Целта е да постигнем едно по-добро качество на продукцията, съответно членовете на съюза да имат възможност да излязат на по-добри пазари с тази продукция и така да повишат доходите си“, каза Николай Колев, председател на съюза преди време за Фермер.БГ.
 
Зад успехът им определено се крие и опитът от обучения в различни страни. Поради големия брой градушки през 2017 г. от съюза изпратиха своите агрономи в Сърбия. Там младите експерти се запознаха с градобитна мрежа. Тази година, благодарение на трансгранично сътрудничество, младите специалисти ще посетят университет в Букурещ, Румъния, където ще преминат курс на обучение и ще участват в обмяна на опит.