Мравките могат да навредят на овощните дървета и храсти и справянето с този проблем е предизвикателство за стопаните.

Ферма за калинки срещу вредителите по посевите

Овощарите поначало нямат желание да убиват мравките, а освен това и знаят, че не бива да ги унищожават. Но точно сега започва сезонът на мравките в градините.

„Искам да отърва дърветата си от мравки, но не мога да намеря ефикасен начин да направя това, без да ползвам химикали и препарати”, разказва Янко Стефанов, който отглежда ягоди и овошка.

Той вече трета година опитва да се справи с нашествията на колониите, които обаче все повече окупират насажденията му. Пробвал, третирайки стъблата на фиданките с вар, както го посъветвали стари хора, но това явно не било достатъчно.

„Мравките малко намаляха, но си ги има. А не искам да ползвам химикали, защото целта не е да ядем предварително третирани с тях плодове”, обясни начинаещият овощар, който иска да създаде биоградина.

Фактът, че мравките обикновено правят своето обиталище около корена на на растенията е една от основателните причини за притесненията на стопанина, смятат специалистите.

„Работила съм по такъв казус и съм убедена, че справянето с него изобщо не е лесно. Третирането с препарати би дало бърз резултат, но все повече стопани се стремят към биологични средства за справяне. Това всъщност е много хубаво”, коментира агрономът Валя Петрова.

Според нея има няколко начина, които могат да бъдат ефикасни. Ето какво сподели специалистът:

„Добре е, че стопанинът е обработил стъблата на фиданките с вар, но това съвсем не е достатъчно и затова няма видим резултат. В такива случаи е добре около дръвчето да се посипе смес от вар, дървесна пепел и сода бикарбонат, в които при желание може да се добавят малко химикали. Тогава проблемът би бил решен.

Ако фермерът изобщо не иска да ползва препарати, има много други съвсем природосъобразни начини. Мравките бягат от миризмата на невен, босилек, лавандула, нарциси, розмарин. Стопанинът би могъл да насади тези растения около дръвчетата и така да им осигури периметър, в който мравките ще спрат да навлизат.”

Практиката сочи и други интересни методи за справяне. Един от хитрите способи е ползването на култуците от доматите. Вместо да се чуди човек какво да ги прави, спокойно може да „украси” площта около коренището и вярвайте, мравките въобще няма да харесат тази „декорация” и ще избягат.

Същото важи и за прерасналите стръкове магданоз, чийто аромат не е по вкуса на иначе работливите насекоми.

За тези стопани, които не са настроени толкова еко, има и други варианти за справяне с проблема – готварска сол около обиталището, напоени с воден разтвор на борна киселина или петролен продукт кърпи. Използва се също разтворено във вода растително масло или се поставят различни примамки, които се продават в агроаптеките.