Непостоянното време не се отразява добре на част от зърнените култури в Северозападна България, оплакват се стопани.

Дъжд и още градушки, на места с „ледена покривка“

„Днес направих обход на част от площите и забелязах, че листата на някои растения в царевичната нива, макар и леко, но започват да жълтеят. Няма на какво друго да го отдам освен на резките промени на времето. Беше суша – сега обилни валежи. Беше нетипично горещо, а сега температурите са с 15 градуса надолу”, разказва стопанинът Атанас Желязков.

Според специалистите обаче с растенията не се случва нищо фатално. Това е нормална реакция и то не толкова заради заради валежите, колкото заради рязкото захлаждане.

 „Известно е, че царевицата и слънчогледа са топлолюбиви култури и големите температурни амплитуди няма как да не им се отразят. Резкият спад на градусите им действа буквално стресиращо. Така ще е през цялата тази седмица. Затова нивите с царевица и слънчоглед ще трябва да се обхождат и наблюдават по-често.

Налага се, защото според прогнозата, която всички следим, в региона ще има още обилни валежи, а термометрите в Северозапада до края на седмицата няма да показват повече от 16-17 градуса”, обясни агроном Валентина Бешовишка.

Според нея това не създава опасности за пшеницата и ечемика, за които падналите в региона 28 литра на квадратен метър са били буквално като манна небесна точно в този период.

Валентина Бешовишка: „И с останалите култури като царевица и слънчоглед обаче нищо фатално не се случва. Въпрос на дни е времето отново да се затопли и тогава развитието на растенията ще продължи по обичайния си начин. Място за тревога няма”.

Според нея валежите, които компенсираха липсата на влага в почвата от началото на сезона, са благоприятни за културите и се случиха в подходящия момент от развитието им. Към момента единственото сериозно безпокойство може да дойде от съществуващата и към момента опасност от градушки.