„Ефектът на пеперудата“ е дизайнерско решение, дело на три компании – дизайнерско студио, архитектурно бюро и фирма за соларна енергия. То може да произвежда енергия и осигурява безопасно трасе за насекомите, информира Inhabitat.

Лозарите в Европа vs. климатичните промени

Същността на проекта е да създаде мрежа, която се простира над натоварена холандска магистрала, за да осигури на насекомите безопасно преминаване. Създателите му твърдят, че 85% от храната на човека зависи от опрашването от насекоми. Затова е много важно да бъде подпомогнато биологичното разнообразие и да се води борба с климатичните промени посредством осъществяване на връзка с природата. Те допълват, че осигуряването на подкрепа за най-малките същества може да има най-големия „ефект на пеперуда“.

Магистралата представлява огромна бариера за много насекоми. Завихрянето на въздуха и теченията са смъртоносен капан за тях, казва архитектът Сесилия Грос пред Dezeen.

Идеята за „Ефекта на пеперуда“ идва от наблюдаването на пеперудите, които прекосяват пътното платно само по време на задръстване, когато въздухът е неподвижен. Въпреки че мрежата е предназначена за използване в Холандия, екипът е развълнуван от възможността да я приложи на други места по света.

Освен че осигурява връзка от едната страна на пътя до другата, мрежата използва пространството над магистралата, за да произвежда възобновяема енергия. Структурата на пчелната пита е проектирана да бъде снабдена със слънчева технология, която създава енергия. Мрежата ще бъде опъната през пътя и прикрепена към дървета чрез стоманени колони от двете страни. Използването на пространството над магистралата означава, че е необходимо по-малко земя за соларни панели, които вършат същата работа.

Дизайнът на „Ефекта на пеперудата“ насочва азота и други полезни за почвата елементи встрани от пътя, където те наторяват дърветата и другите растения. На свой ред гъстата зеленина играе ролята на звуков буфер.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво планират Белгия, Люксембург, Ирландия и Словения за земеделието си?

Какво планират Италия, Испания и Португалия за земеделието си?

Нидерландия обърна земеделието си с краката нагоре