Бубарството е поминък, който в продължение на много десетилетия е било характерно за повечето фермери в района на Серес, Гърция. В края на 1980 г. то е изоставено. Сега с любов и голяма страст една млада жена възражна стъпка по стъпка производството на копринени буби и намира начини да го популяризира, научаваме от Ypaithros.

Дамите в селското стопанство: Ина Тъмнева

През 2016 г. Анна Калцидоу създава Koukouli с идеята да произвежда ръчно изработени продукти от естествена коприна. Амбицирана да усъвършенства занаята си, тя започва да посещава семинари за естествена козметика, дизайн на тъкани и боядисване и т.н. Днес Анна произвежда ръчно копринени шалове, боядисани с естествени багрила, предлага козметика от копринени буби, восъци, био дезодоранти, балсам за устни, орнаменти от коприна и бижута, кремове, шампоани, балсами и т.н.

Гледайки с надежда към бъдещето, младата жена иска да популяризира бубарството. Една от целите й е да създаде предприятие. Друга предвижда да се даде възможност на малки и големи да се запознаят с отглеждането на копринени буби от първа ръка, проследявайки всички етапи - от яйцето до пашкула.

Моята мечта е да създам пространство, където посетителят да може се създават копринени тъкани и други естествени продукти от копринените влакна, споделя Анна.

Миналата година тя е успяла да вземе участие в образователна програма по бубарство, организирана в едно от училищата в Серес. Това сътрудничество ще продължи и тази година. Учениците вече планират да посетят бубарското й ателие и да участват в организираните програми там.

Анна Калцидоу е ярък пример за жените предприемачи в селските райони на Гърция. Тя гледа на бубарството като на добра бизнес възможност.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво не знаем за единствения научен център по бубарство?

Как учител превърна сладката царевица в местна марка

Ентусиасти създадоха ферма за гъби в параклис