Може ли гъби да се отглеждат в сърцето на град и то в параклис? Разбира се! Доказателство за това е проектът Urban Mushroom, чийто съоснователи са Ромен Редей и Камил Мей. От близо година тези двамата ентусиасти управляват градска ферма за гъби в град Нант и са произвели 3 тона био шийтаке. Избрали са и необичайно място - в стария параклис Мартрай, който се намира в квартал Таленсак, пише Positivr.fr.

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето

Избрана като част от проект „Места за преоткриване“, градската ферма за гъби е специална. И за това има основателна причина. Тя функционира в стара религиозна сграда от 19 в., в която се оказва, че има отлични условия за развитие на такъв тип дейности.

Паклисът действа като климатичен буфер, с доста ниски температурни вариации, обяснява Ромен Редей, който е завършил индустриална химия и е съосновател на компанията.

Гъбите шийтаке растат там върху стотици блокове прозрачен субстрат, монтирани на подвижни рафтове. За една година производството възлиза на 3 тона.

Това е бърза, безшумна и спестяваща пространство култура. Не можехме да произвеждаме картофи в града, отбелязва Ромен Редей, който ръководи и още един производствен обект за био гъби.

Готовата продукция се продава онлайн, на местните ресторанти или директно на малък щанд, организиран в параклиса всеки петък следобед.

Плановете на Редей и Мей за бъдещето са ясни. Те възнамеряват да продължат развитието на компанията си и да удвоят производството още тази година, диверсифицирайки културите. Работят активно и върху усъвършенстването на технологията, за да намалят отпадните продукти и да дадат пример за устойчиво и екологично производство на храни, точно в центъра на град Нант.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Гъбари, наслаждавайте се! Създадоха световна карта на гъбите

Повече внос и износ: Наш домат срещу два чужди домата

Пазарът на агростоки се променя подобно на световния енергиен преход