Ако се интересувате как да създадете продукт, който да се превърне в местна марка, може да почерпите опит от Габриел Кородеану. Фермерът от окръг Бакъу, който също така е и учител по плуване, успешно съчетава двете професии. Той определя настоящия си начин на живот като хармоничен, научаваме от тв предаването Agrostrategia по TVR 1. 

Дамите в селското стопанство: Стефка Малчева

Сутрин Кородеану отива в училището. След часовете се качва на колата си и отива във фермата. Там може да го видите на трактора в полето. Румънецът започва да отглежда сладка царевица през 2010 г. Спира се на тази култура, след като прави проучване какъв земеделски бизнес може да развие. Заради сладката царевица инвестира време, труд и пари и построява истинска ферма. Започва с два килограма царевично семе, с което създава малко над 1000 кв. метра култура.

Първото предизвикателство пред Кородеану идва още първата година. Първата реколта определя като най-трудната. Следват години на разучаване на начина на производство и намиране на начин за реализация на културата. Тъй като е пионер с този продукт на местно ниво, решава да създаде собствен щанд на пазара. 

В момента, в който пристигнах с царевицата на пазара, за да я продам на едро, не ме приеха насериозно, спомня си той. 

Габриел Кородеану успява да си намери щанд на пазара и сам да продава своите кочани сладка царевица. 

Следва разширяване на производството. Започва да обработва повече земя и получава финансиране по европейска програма.Създава и кооператив. Заедно със съмишленици отглеждат сладка царевица на около 20 хектара земя. 

Кородеану разработва и собствен метод за консервиране на сладка царевица на кочани. Тъй като осъзнава, че сергиите на пазара не може да му помогнат да реализира цялата продукция, през 2017 г. започва да си сътрудничи с големи търговци на дребно. Така създава собствена техника за консервация.

Докато се осъзнае, царевицата му се превръща в марка. Продукцията му мнозина започват да търсят в интернет като “царевица Tamași”, а някои от търговците на пазарите в Бакъу без разрешението му надписват царевицата със същите думи. 

Бих казал, че царевицата Tamași е марка, но това е име, поне на местния пазар, защото имам много клиенти, които идват на пазара само за тази царевица. Те идват и купуват сладка царевица, царевица Tamași и това е. Останалите продукти се купуват от други доставчици. Имам клиенти, които пазаруват от мен от 10-12 години, споделя фермерът и учител по плуване. 

Габриел Кородеану е наясно, че неговият бизнес със сладка царевица може да бъде модел за други млади фермери. Той е отворен за споделяне на опит и предлага съвети на тези, които са в началото на пътуването. 




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Не е нужно да си потомък на земеделци, за да си истински успешен фермер

Млад фермер: Човек не трябва да спира да се развива

Безплатен курс за земеделски производители