Обсъждаме приоритетно предоставяне на земеделски земи на животновъди в максимално близо до животновъдния обект, както и приоритетно предоставяне на държавен поземлен фонд за производители на плодове и зеленчуци, особено за млади фермери. Въвеждаме и понятието “нови” фермери. Това каза земеделският министър Кирил Вътев по време на брифинг след второто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения. 

Четете още: Кабинетът отпуска допълнителни пари за фермерите

 

“Днешната тема е приоритетно предоставяне на пасища за животновъди, както и на земя за животновъди, производителите на плодове и зеленчуци, при това на млади земеделски производители. Възприели сме и понятието “нови” земеделски производители, защото не всички нови са толкова млади”, обясни Вътев.

По думите му така ще се реши въпроса с достъпа до земя.

“Твърде често се среща с хора, които казват” “ние искаме, бихме започнали, но нямаме достъп до земя”. Чрез такива промени, целта е да имат достъп до земя всички, които желаят да се занимават със земеделско производство”, категоричен е той.

Другата голяма тема е достъпът до напояване. Според земеделският министър обаче нейното решение е по-сложно. 

“Пазим си водата, в същото време Гърция напоява от наши три реки - Арда, Места и Струма. Много ще се радваме да постигнем съгласие за това всеки земеделски производител да може да ползва освен най-близкия водоем (река, язовир, езеро), но да може и да прави сондаж за поливни цели, защото този режим в момента е изключително сложен и изключително бавен”, заключи Кирил Вътев.