Историята на Марио Любенов в земеделието започва много отдавна. В момента той е на 23 години и има сериозна бизнес стратегия затова как да развива своето стопанство.

Четете още: Предложение на МЗХ: Как се променят бюджетите по екосхемите за Кампания 2024?

Вземаме ви с нас на една вдъхновяваща разходка до село Трънчовица, Плевенско.

"Моята история в земеделието започва още от ранни детски години, тъй като всяка седмица идвах с родителите ми на село, за да помагам в отглеждането на част от лозята, както и помощ в други мероприятия у дома. 

В 8-9 клас исках да се занимавам с нещо по-различно. Известно време се занимавах със сладка царевица, за да проблем, да видя, да науча някое друго умение - как се работи с хора, как се търгува, например, но не ми хареса тази култура, тъй като е по-различна. 

Тогава с баща ми решихме да се занимаваме само с лозя - винени сортове, като впоследствие затворим цикъла на производство, за да сме максимално ефективни. 

От начало имахме 1 дка земя, след това купихме и съседния до него. Тук се отглеждат различни култури и не искахме те да навлизат в нашата земя, тъй като орат много близо до самите главини. Баща ми видя, че искам да се занимавам с това и направи стъпката да изтегли заем, с който да можем да финансираме купуването на земя. И така от 2016 година се занимаваме с разрастването на стопанството. В началото започнахме с 1 дка, а в момента сме с около 50 дка земя, като лозовите насаждения са около 12 дка. 

На останалите, за да не ги поддържаме и да не плащаме разходи, сме се разбрали с друг земеделец, на който без да му вземаме наем, ги обработва, за да ги поддържаме чисти, докато започнем да бодем младите лози", обясни младият фермер.

Марио отглежда основно два сорта - Мерло и Евмолпия.

"Сортовете избрахме чрез селекция. Естественият подбор сам ги избра. В опитното лозе, което имахме горе в него гледахме кои сортове им трябва най-малко пръскане и кои се справят най-добре с климата. Избрахме тези, които за нас са най-добре, защото не можем да се борим с вятъра, а трябва да произвеждаме това, което тук е възможно. 

Точно тук се намираме при сорта Евмолпия, т.нар Тракийски мавруд. Разликата с обикновения мавруд е, че узрява по-бързо. При нас обикновения мавруд не може да узрее. Също малко по-напред има сорт Мерло. Тук специално междуредието е на 2, 15 м., за да мога да минавам с трактор. 

Режем на ръка, защото сме минали на формировка къса резитба, двустранен кордон и нямаме необходимата машина, за да механизираме достатъчно. Но сме точно на тази формировка, тъй като добивите от този сорт са големи и за да не претоварим главината на единица площ, се налага да намаляваме изкуствено добива, за да можем да вдигнем качеството на продукцията.

Разстоянията от главина до главина са 1,25 м и специално сега съм си купил машина, която е косачка с две отклонявания. Когато минавам в самото междуредие коси и редовете без да чупи главините. 

Гроздете е изцяло на ръка се бере, тъй като виното, което искаме да произвеждаме и бутиково и няма как да го берем с машина. 
Младият фермер се справя сам с дневните задачки. Като за подкрепа разчита единствено на семейството си.

Засега повечето операции успяваме да ги покриваме абсолютно и само чрез машини. Предполагам, че за брането след време, ще ни трябва работна ръка, но тя ще е за много кратък период. Смятам, че ще е сравнително лесно и няма да се изискват много хора", обясни Марио Любенов.

Мечтата му е да има винарна, в която да предлага бутиковите си селекции вина с високо качество.

Ето и какво амбицира младият човек да продължава да инвестира в лозарството.

"Любовта към природата явно е най-голямата ми страст. Имам различни хобита. Не малко от машините в стопанството сме ги правили с баща ми. Самият факт, че тук са комплексни знанията, това ме мотивира все повече да чета, разглеждам и т,н. А като знам и чужди езици наблюдавам как са в различните страни нещата и ги пренасям тук, защото ние не измисляме нищо ново, ние просто гледаме какво хората правят и успяваме да го въведем да работи и за нас", добави той.

Завършваме срещата си с Марио Любенов с въпрос - трябва ли младите да изберат земеделието? 

"Да!", категоричен е младият фермер.