Най-голямото у нас международно изложение "Пчеларство 2020" започва на 6 февруари тази година в Плевен, съобщиха от областната администрация на района, която е домакин на събитието. В него ще се включат 135 фирми от 20 държави.

Пчелният мед: Европа ще разгледа отново етикетирането

Очаква се форумът да бъде посетен от хиляди пчелари, пише БТА. Той ще продължи до 9 февруари 2020 г., в бизнес комплекс "Мания Тауър". Изложението се провежда в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Областния пчеларски съюз.

По време на събитието ще може да се закупи всичко необходимо за пчеларството, ще има щандове с пчелни продукти и богата програма с лекции, представяща най-новите достижения в бранша. Лектори от Италия, Сърбия и България ще се включат със свои изложения. 

Предвидени са панели, посветени на биопчеларството, замърсителите, нови технологии. Ще се проведе работна среща за създаване на Организация на производителите в България.

В Плевенска област се добиват 1 500 тона годишно или 10% от меда у нас, което я поставя на трето място в страната. В района има 1 200 регистрирани пчелина и 50 000 пчелни семейства. Тази година добивите са наполовина, поради лошите климатични условия миналата пролет. Регистрирана е висока смъртност - около 20-30%, при нормално ниво около 10%, отбеляза той.

В областта, както и в световен мащаб, пчелите намаляват, което е тревожна тенденция. Други проблеми пред сектора са ниската изкупна цена на меда, употребата на пестициди от земеделските производители, без спазването на уведомителен режим, паленето на стърнищата, отказът на много от пчеларите да регистрират своите кошери.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По план: Новата пчеларска програма стартира в края на февруари

Около 20 май биопчеларите да чакат плащане по мярка 11

Забрана за инсектицидите, опасни за пчелите, през деня?