Стюарт и Сийдър Андерсън са създатели на Flow Hive – революционна технология, създадена да спести на пчеларите часове работа, която позволява да се контролира събирането на меда, пише Sciencepagenews.com.

Пчелари печелят повече, използвайки дигитални данни

През 2015 г. бащата и синът успяват да трансформират своето пчелно стопанство като променят дизайна му. Сега много пчели извличат ползи от тяхната иновативност. Още през същата година Flow Hive става една от популярната краудфъндинг кампания в Indiegogo, събирайки 12,2 млн. долара.

Flow Hive позволява на меда да се стича директно в буркан, като елиминира необходимостта да се правят интервенции в кошера. Технологията е компактна и позволява да се използва както в малък заден двор, така и на покрив или пък балкон.

Сийдър Андерсън е трето поколение пчелар. Той е родом от Нимбин, Австралия. Казва, че са били вдъхновени да създадат по-прост дизайн на пчелен кошер, след като видели как брат му бил ужилен, докато вадил мед.

Младият изобретател знаел, че трябва да има по-лесен начин за събиране на меда, който не предполага използването на защитни костюми и нарушаване на спокойствието на пчелите.

Така само през миналата година баща и син са създали над 51 000 колонии в цял свят, вдъхновявайки хората да се занимават с пчеларство. И това не е всичко – проектът на семейство Андерсън постига повишаване на пчелната популация в световен мащаб с 10%.