За 5 години в световен мащаб са изчезнали 10 млн. кошера. Само в Италия те са над 200 000 по-малко. Изменението на климата доведе до повишаване на температурите и разпространението на нови вредители, които застрашават оцеляването на пчелите, съобщава ansa.it.

Европейска инициатива: Да спасим пчелите и земеделците

За това алармират италианските фермери. Те посочват, че 70% от световната селскостопанска продукция зависи от ролята на опрашващите насекоми.

Ако не се намесим незабавно и координирано, казва президентът на La Spesa в Кампаня Матео Антонели, разнообразието от мед, много зеленчуци и плодове ще намалеят. Това ще доведе по тяхното поскъпване.

Ето защо пчеларството трябва да бъде признато като основен елемент от селскостопанската система. 90 от 115 основни световни култури се развиват благодарение на опаршването.

Италианците припомнят, че само през 2019 г. местното производство на акациев и цитрусов мед е намаляло с 41%, което означава, че са нанесени загуби на стойност 73 млн. евро.

В Италия призовават да се насърчават мерки, които благоприятстват и защитават развитието на пчеларството. Те напомнят, че потребителят, който купува мед от фермерския пазар, помага на пчеларите и наедно с това защитава биоразнообразието и икономиката на страната си. Местните фермери искат властите да подпомогнат финансово пчеларския сектор и да се приемат мерки за застрахователна подкрепа срещу природни бедствия.