Жива бира, обогатена с лимец от Пловдивско и три вида хмел от района на Велинград, е гордостта на пивоварна в Перущица. Зад нея стоят Борислав Минков и Александър Страшилов – приятели и колеги, IT специалисти и почитатели на истинската бира.

Семейство гради успешен бизнес с мелница на един век

Историята започва с един изпуснат полет на летището в Мюнхен, където има и пивоварна. Двамата се вдъхновяват и решават да пренесат духа на немската бира в един типично винен район у нас. Те режат лентата през 2016 г., като залагат на най-добрите европейски машини и оборудване.

„Освен това всичко е ръчно – бутилиране, етикиране, лепене, поставяне на восък. Изключително е енергоемко да се поддържа тази пивоварна. Сега сме изключително затруднени с високата цена на тока, тъй като за съзряването е необходимо поддържането на постоянна температура“, обяснява маркетинговият експерт Ирина Стефанова за Агри.БГ.

За основното си производство пивоварната залага на немски малц и хмел. За новата си серия от 100% родни суровини разчита на български производители. Наред с класическите рецепти за бира имат и лимитирани серии иновационни варки, като специална бира с гроздов сок, която е получила патент за уникален модел. 

Отделеният при производството малц не се изхвърля, а се дава за храна на животните в съседна кравеферма. От утайката пък се прави бирен сапун. 

Клиентите могат да ги намерят в магазини за крафт бира в Пловдив и София, в ресторанта към пивоварната в Перущица, както и онлайн на техния сайт. Радват се на редовна клиентела – ценители на добрия вкус и мислещи за здравето си.

Собствениците не планират да имат собствени полета и сами да добиват суровината. По-скоро работят в посока да разширяват асортимента и да стъпват на нови пазари. 

„Заради пандемията потреблението се сви. Тази бира е по-бутиков продукт – идеята е да се насладиш на малко, но истинско количество. Високата цена на тока доста ни притиска, затова ще се пробваме и на пазари в Западна Европа“, казва Ирина.