„Доволен съм от изминалата стопанска година. Добивите от културите са сравнително добри, а разходите – ниски”. Това обобщи земеделският стопанин Пламен Николов, който обработва 16 000 дка в землището на община Аврен.

Той споделя, че тайната на успеха се дължи на прилагането на безоранна технология, на която разчита от 2016 г. 

През последните години фермерът залага все повече площи с лимец в стопанството си. Планира през тази есен да ги направи 1200-1300 дка.

Това лято от 300 дка с древното жито фермерът е получил по 150 кг/дка. „Това са сравнително добри резултати, още повече, че имам колеги, които жънаха пшеница с много по-ниски добиви. При мене пшеницата даде 320-330 кг/дка. Това също са добри резултати. При слънчогледа достигнах 210 кг/дка”, споделя стопанинът. 

„Тук трудно се прави конвенционално земеделие, но с No-Till се успява. Регионът е с бедни почви, релефът е хълмист, а дъждовете не само тази година са рядкост”, категоричен е Пламен Николов.

Именно чистата и добре структурирана почва прави лимецът от стопанството му с невероятни качества. Културата се отглежда без торове и пестициди, тъй като в гените му природата е заложила сам да се справя с проблемите от плевели, болести и стресови условия. 

В същото време пазарът на лимец показва странно поведение, породено от стремежа към бързи печалби на търговците, коментира още земеделецът. 

„Себестойността му се определя от стойността на семената, които са около 18 кг/дка, и разходите за сеитба, амортизация и заплати. Няма никакви пестициди и торове, затова не знам поради каква причина се продава на висока цена. На мен ми го изкупуват около 0,50 лв./кг. На магазина стига 5-6 лв./кг. Търговецът печели повече от производителя, всеки по веригата си слага по нещо”, обобщава Пламен и допълва, че дори при прибавяне на разходите за почистване, калиброване и олющване, цената няма как да стане повече от двойно по-висока. След всички процедури по почистването, рандеманът е около 60 %, т.е от 1 кг остават 600 грама.

Всичко това прави зърното от лимец трудно продаваемо на дребно, независимо от интереса към него като суперхрана и ползите за човешкото здраве. "А може би именно заради това търговията се превръща в печалбарство", разсъждава още фермерът.   

Пламен Николов ще продължи да отглежда лимец. Планира да засее повече площи и да започне сеитбената кампания съвсем скоро.