Производството на костилкови плодове в Европа този сезон е по-малко, сравнено с година по-рано. До голяма степен това се дължи на лошите метеорологични условия – твърде меката зима и късните студове, които връхлетяха някои места. Поради тази причина страните от Стария континент, сред които и най-големите производители на костилкови плодове, са застрашени от несигурност, по-ниски добиви, но по-високи цени, съобщава Agrarszektor.hu.

De minimis за продажби на плодове и зеленчуци: Разпределят 4 млн. лв.

Холандия
В момента търсенето на нектарини на холандския пазар е голямо, но продукцията е малко, пише Националната селскостопанска камара (NAK). Потребителите отдават предпочитание на по-едрите праскови, а не на по-дребните сортове. Продажбите вървят добре, като цените са доста високи. Вносителите очакват цените да останат такива до началото на доставките от Северна Испания.

Германия
На германския пазар вече има пълна гама от костилкови плодове. По-големите нектарини в момента са особено популярни сред потребителите. Прасковите също са търсен продукт, въпреки че нектарините обикновено генерират повече оборот през последните години. Въпреки трудното начало, доставките изглежда се нормализират. В момента по-малки количества френски кайсии вече са налични на германските пазари на едро.

Франция
Тази година прибирането на реколтата от кайсии във Франция започна седмица по-рано спрямо миналата година. Дъждът и градушката повредиха сериозна част от овощните градини. Следователно се очакват по-ниски добиви и по-високи цени.

Испания
Високи са цените на костилковите плодове и в Испания. Сезонът там започна две седмици по-рано от 2019 г. и запасите също са по-ограничени. В няколко страни в Северна Европа рекордно високите температури и топлото време увеличиха търсенето на костилкови плодове, поради което запасите бързо се изчерпват.

В Испания и други средиземноморски страни спадът в обема на продукцията влияе пряко върху цените, които са по-високи от миналата година. Очакват се общо 1 414 913 тона нектарини и праскови, което е с 12% по-малко от миналата година. За нектарините се прогнозира спад от близо 20% поради комбинацията от ниски добиви и болести по растенията.

Реколта 2020: Берат първите кайсии

Кайсиите в Испания също са доста рядко срещани на пазара, което даде тласък на цените. Много търговци, които обикновено доставят стоките си от Франция и Италия, сега са се обърнали към Испания. Обемът на прасковите се оценява на 93 740 тона, което е с 15% по-малко от миналата година. Това намаление се дължи главно на студената зима, студовете в Каталония и Арагон и ледените бури в Кастилия-Ла Манча в началото на април.

Италия
Няколко са причините за по-ниските добиви от костилкови плодове тази година в Италия. Сред тях са епидемията от коронавирус и студовете през април и март. Общото количество италиански кайсии се изчислява на 136 000 тона - тя е с 56% по-малко в сравнение с миналата година. За прасковите и нектарините се очаква обемът да достигне почти 820 000 тона, с около 28% по-малко от миналата година. Това намаление се дължи и на площите, които са с около 5% по-малко спрямо 2019 г.

Гърция
Обемът на общото производство на костилкови плодове се очаква да намалее с 9,6% в сравнение с предходната година. Една от причините са студовете. Въпреки това гръцките овощари не са обезкуражени, тъй като очакваният обем все още е с 3% по-висок от средния за 2014-2018 г.

Турция
В другата наша южна съседка търсенето на нектарини намалява, което в момента се дължи на нетрайността на продукта и по-краткия му срок на годност. Въпреки това се очаква ситуацията да се подобри леко, което ще позволи на страната да продължи да увеличава износа на праскови и кайсии. Турският сезон продължава от май до септември. Главно се изнася за Русия, Украйна, Румъния, Балканите, Германия и Ирак. Малки количества достигат и до Беларус, Обединеното кралство, Латвия и Литва.

България
У нас климатичните условия също не изиграха положителна роля за производителите на костилкови плодове. Необичайно топлата зима принуди дръвчетата в Североизточна България да разцъфнат рано. След това придошлите студове попариха кайсиите и прасковите. По изчисления кайсиите са най-пострадалите овощни плодове. 33% от тях са напълно измръзнали и се очаква да получат помощ за пропадналите площи.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Овощари вече борят градушката със собствени оръдия (видео)

Асоциации срещу вериги: Дайте шанс на местните производители

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха