Кайсиите в Североизточна България са измръзнали почти на 100%, заради резкия спад на температурите през последното денонощие. Това заяви пред Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

Кайсиите ще цъфнат с 20 дни по-рано

На много места в региона плодните дръвчета, подлъгани от необикновено топлата зима, бяха цъфнали по-рано от обичайното. През изминалата нощ обаче термометърът се е задържал няколко часа на минус 6 до минус 9 градуса в различните североизточни области, а за следващите няколко дни прогнозите са за ясно и студено време.

"Кайсиите бяха в масов цъфтеж, а сега цветът от бял, като пуканка, е напълно кафяв. Целите градини изглеждат кафяви. Реколтата приключи. Черешите имат малко поражения по пъпките, но кайсиите изцяло заминаха", разтревожена е Търпанова.

Това не е слана, а е продължителен замръз, обяснява още производителката. Според нея дори овощари с инсталации за дъждуване, които би трябвало да решат проблема със сланата, не са успели да предпазят насажденията си. 

Такава е ситуацията с кайсиите в областите Добрич, Русе и Силистра, вероятно и в Шумен, допълва тя. За областите край морето още не е ясно.

"Ще има реколта от едва 10-15% от насажденията от по-късно цъфтящите видове, които още не са се развили", прогнозира Търпанова.

Тя напомни, че производители, които имат притеснения за изцяло пропаднали площи, могат да подадат документи за подпомагане в общинските служби по земеделие. Те имат право на възстановяване на до 80% от разходите за отглеждане на насаждението, които са направили към момента на настъпване на събитието.

Продължителни студове и слани през последното денонощие са претърпели и стопаните в Севезрозападна България. Там топлото време също беше предизвикало цъфтежа на праскови, кайсии, лешници и други видове овошки. Необходими са няколко дни обаче, за да се оцени какви са щетите.

Божидар Петков от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните напомни, че с помощта на специална вар може да се забави вегетацията и цъфтежът на овошките при топла зима, когато има опасения за преждевременно развитие на дръвчетата и настъпващи късни студове.

Агри.БГ ще продължи да следи темата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Новините от вас: Овошки цъфнаха с 15 дни по-рано

Капризите на времето ще пощадят ли овошките?

Овощари за сушата: На 60 см в земята няма влага