С близо 15 дни по-рано са цъфнали овошките в някои райони на България. Топлата зима предизвика преждевременно събуждане и развитие на дръвчетата и разтревожи стопаните, които се притесняват, че при внезапен мартенски студ, реколтата ще бъде съсипана.

Капризите на времето ще пощадят ли овошките?

Млад земеделец от село Пирне, община Айтос, ни изпрати снимки на напълно разцъфнал бадем, който миналата година по това време е бил едва напъпил. За сравнение начинаещият фермер ни показа изображения от 6 март 2020 г. (вляво на първата снимка) и от 8 март 2019 г. (вдясно на снимката) на едно и също дърво.

Вижда се, че тази година почти на същата дата цветовете са в далеч по-напреднала фаза на развитие. Следващият кадър изобразява състоянието на овошката на 15 март миналата година - или 9 дни по-късно от сегашната снимка. Там ясно личи че цъфтежът едва започва.

Стопани от Дунавската равнина още миналия месец алармираха, че овошките се събуждат, а през последните дни кайсии и праскови от региона бяха напът да разцъфтят.

Временното застудяване обаче забави развитието им и върна надеждите на фермерите за реколтата. В по-топлите части на страната обаче дръвчетата и особено по-ранните видове изпревариха значително обичайното време за цъфтеж.

Все още има риск от значително падане на температурите и късни студове, което тревожи овощарите, защото това може да доведе до измръзване на пъпките и невъзможност за плододаване. В колкото по-напреднала фаза е цъфтежът, толкова по-голяма е опасността от ниските температури.

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Какви опасности създават за овошките механичните увреждания?

Агропрогноза: Не се очакват критични температури за овошките

Овощари за сушата: На 60 см в земята няма влага