В Сливенско вече берат първите кайсии, докато на много други места в страната стопани се оплакват от закъсняла или напълно унищожена реколта. Хладната пролет забави с няколко дни зреенето на кюстендилските череши. А минусовите температури през март, дошли след необичайно топлата зима, която принуди дръвчетата да разцъфнат, попариха кайсиите и прасковите в Североизточна България.

Стопанин: Вносни череши изместват българските на пазара

Стоян Андреев от "Татковата градина" в сливенското село Гавраилово обаче е щастлив, защото за първи път прибира реколта от 7-годишното 5-декарово насаждение с ранните сортове кайсии "Луна" и "Цунами". През предходните години те винаги измръзват и не успяват да дадат плод, защото се намират близо до поречието на река Тунджа, където през пролетта понякога става по-хладно. Сега обаче е различно.

"Има кайсийки, хубави са плодовете. Малка част от тях са по-дребни, но повечето са хубави, едри. Червени, слънчеви, много красиви и лъскави", радва се стопанинът.

В 90-те декара овощни градини, които семейството на Стоян отглежда, основната част са праскови - десертни и компотни, но също и кайсии, сини кайсии, сини сливи, череши. В стопанството има и лозя, както и овощен разсадник. Капризното време обаче не е пощадило някои други плодове.

"Има последици при черешите. В една от градините няма почти нищо. А е в пета година, когато трябва да се бере една от най-хубавите реколти. Но набрахме само десетина касетки от 5 дка заради студовете по време на цъфтежа", обяснява Андреев.

Сушата поне не ги засяга, защото са изградили системи за напояване, с които се спасяват от безводието.

Семейството е от потомствени земеделци, като самият Стоян вече 30 години - или откакто се помни, работи в стопанството. Отворили са и фирмен магазин в София, където предлагат продукцията си.