Пролетта дойде, последвана от сняг и застудяване. Овощарите в страната са нащрек - с колко още ще пада темпрературата?

Агропрогноза: Зимата се завръща?

Зя последните няколко дни термометрите в някои области отчетоха пагубно ниски температури за цъфтящите дървета. В Тутракан и Силистра кайсиевите насаждения бяха попарени в по-голямата си част. Овощари от района съобщиха и за съсипани череши, мякар че те са по-късноцъфтящи.

От измръзване са заплашени не само цъфналите плодни дръвчета, а и тези в различните предцъфтежни бутони на вегетация.

Агри.БГ направи "разходка" из страната и събра мнение на стопаните за състоянието на техните овошки. Николай Колев, регионален представител за областите Русе и Силистра на Съюза на дунавските овощари, сподели какви са вредите в региона и в своето стопанство.

Николай Колев: „Това, което е цъфнало, и това, което е завързало от прасковата на първо четене, е замръзнало в по-голямата си част. Кайсията при предишния студ замина на 95%. При повторно отчитане на -1, -2 °C щетите ще са на 100% вече.
При крушата също се установиха частични поражения от предишния студ, но преди да цъфне е трудно да се прецени какви са. Самият плодник изглежда здрав, но при разтваряне се вижда, че е измръзнал. Ябълката цъфти най-късно, там за момента няма щети.“

Земеделци: Трябва ни Кризисен щаб за продоволствието

След преглед на градините в края на миналата седмица много от овошките в Южна България също се оказаха покосени, по-специално в района на Карнобат, Хасково, Стара Загора и Сливен. Пострадали са ранноцъфтящите праскови и сливите, които са във фаза на зелен бутон и са много чувствителни към застудвания. Измръзнаха дори бадемовите дръвчета в Странджанския край.

Димитър Андреев, овощар от сливенското село Гавраилово: "В Балкана има сняг. От предходното измръзване кайсиите заминаха на 100%, ранноцъфтящите праскови - също. Не знам, трудна година. Топла зима, сега застудя, когато започна цъфтежът.

Ако още малко паднат тепературите, всичките ще отидат. А и друг проблем има. Сега трябва да е топло, да летят пчелите, да опрашват, в това време те не излизат. Да видим, ако има плод, на кого ще ги продаваме."

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Христо Панделиев, овощар от Сливен: "Преди няколко дни имаше слани и минусови температури. За прасковите при нас още не е проблем, те не са толкова ранноцъфтящи. Проблемите са при кайсиите и бадемите в нашия район и на места, където има ранноцъфтящи праскови. След като спрат дъждовете, ще направим пръскания за кафявото гниене и се надяваме всичко да е наред."

В Западна България, където падна голямо количество сняг, стопаните очакват неговото разтопяване, за да могат да оценят реалните последствия за овошките. В Кюстендил съобщават за добро състояние на черешите, но обръщат внимание, че разликите в климата на запад са големи и няма универсална ситуация за стопанствата.

Ивайло Борисов, овощар от Кюстендил: "Не мисля, че още има проблем за черешите и ябълките. Има сняг около 20 см, но овошките не са цъфнали още. Последните няколко години не бяха добри като реколта. Ако е добра сега, по закона на Мърфи, вероятно ще имаме проблеми с пазарите и работната ръка.

Във фазата, в която се намират черешовите насаждения, тези температури не са проблем. От друга страна, валежите са добре дошли за тях."

Овощари, заявете онлайн пропадналите площи заради студа

На запад кайсиите и прасковите не са пострадали значително, понеже там е по-студено и вегетационните процеси настъпват по-късно, съобщава за Агри.БГ Асен Йовев, който отглежда кайсии, праскови, ябълки и круши.

Асен Йовев, овощар от Дупница: "Тук има 30 см сняг. Какъв ще бъде резултатът, ще се разбере след 2 дни, когато се стопи. При предходните застудявания при нас нямаше щети, защото при нас е по-студено и се развиват по-късно. Аз съм приключил с всичките дейности, остава да се изоре.

Чак като се огледа нивата след снега, ще преценя има ли нужда от пръскане с друго. Готова схема за пръскане няма, това е за който не разбира.  Аз през годините съм пръскал с много неща, но мисля, че по-скоро е комерсиално отколкото ефективно. Задимяването помага, но сега не може да се прилага.

Като почне да се топи снегът, а сутрините са минусови температури, тогава е най-опасно. До -1,- 2  °C ще издържат, но и това е общо казано, защото в единия край на нивата е едно, а в другия – друго. При - 5 °C вече всичко заминава. Още през февруари знаех, че кайсии няма да има, защото беше много топъл месец." 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вода с лечебна енергия за биологично чиста продукция

Преполетите дръвчета боледуват по-често

Какви опасности създават за овошките механичните увреждания?