Търговските вериги предлагат да обособят фермерски пазари с български производители на паркингите си. Около това предложение се обединиха Сдружението за модерна търговия и представителите на търговските вериги, стана ясно по време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието Десислава Танева.

Танева за веригите: Няма да отстъпим от искането си

Според частните оператори те могат да поемат този крактосрочен ангажимент във всеки обект, където имат паркинг. Идеята е на площ от него родни производители да предлагат продукцията си. Тези пазари ще продължат, докато не бъде отменено извънредното положение в страната.

В отговор на това предложение обаче Десислава Танева обяви, че министерството няма да отстъпи от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Целта е да се подкрепи българското производство и да се запази поминъкът на малките и местни производители. 

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

„Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат“, коментира ресорният министър.

Предложението на търговските вериги ще бъде включено в предложенията на агроминистерството и изпратено до браншовите организации в сектор „Земеделие“ за становище. До петък, 10 април, трябва окончателно да се оформи проектното предложение за подкрепа на местно производство.

По искане на Сдружението за модерна търговия вече е създадена работна група между министерството и търговските вериги. Неин председател е директорът на дирекция „Политики по агрохранителната верига“.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Веригите отказват да отделят 50% площ само за българска храна

Как пандемията ще се отрази на търсенето на храна?

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!