Министерството на земеделието представи пред представители на големите хранителни вериги Проект на постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. 

Извънредно положение: Браншове срещу фиксираните цени

Ответната реакция не закъсня. Сдружението за модерна търговия веднага излезе със становище, че приемането на това предложение е недопустимо и изложи в цели 7 страници своите доводи.

Проектът на постановление предвижда в хранителните вериги да се обособят места – щандове, регали, хладилни витрини, за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни.

Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област, или до 200 км от областния център. Освен това продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Според търговците обаче това е погазване на основните принципи на пазарната икономика. „Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени“, казват те.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

По техни думи този проект не само че няма да изпълни целта си – да подкрепи българските производители, а за много от тях ще има дори негативни резултати. Най-потърпевши ще са производителите, които се намират на повече от 200 км от София, където всъщност е значителна част от потреблението на храни у нас, обосновават се веригите. 

Сдружението изтъква, че предложените промени противоречат и на законодателството на ЕС и ще доведат до наказателни процедури срещу България. Тук те посочват, че се нарушава свободата на движение на стоки, ограничава се конкуренцията и има нерегламентирана държавна помощ.

В заключение хранителните вериги изтъкват, че са съгласни да се помогне на българските производители, но не и по този начин. 

„Настоящият проект прави българските производители по-неконкурентоспособни. Освен това защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“, категорични са от Сдружението.

Ето защо търговците апелират към Министерския съвет да не приема това постановление. Според тях целта на „държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното.“

През последните седмици станахме свидетели на бързото приемане на закони и още по-скорострелното им отменяне. Времето ще покаже дали този проект ще види бял свят или ще се търси компромисно решение. А  ето и първият отзвук от Българска асоциация „Биопродукти“:

„Борбата за достъп на българските потребители до чисти и  здравословни български продукти в търговските вериги е на път да се реализира. Предстои излизане на Постановление на Министерски съвет с единствен член – достъп на потребителите до български продукти в търговските вериги. А когато администрацията започне да се вслушва в добрите предложения на бизнеса, това трябва да се адмирира“, казват те.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как пандемията ще се отрази на търсенето на храна?

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Прогноза: Последиците на коронавируса върху земеделието ще се усещат и догодина