Финансовата криза от 2008 г. ни показа какво може да се случи, когато намалеят доходите на населението и това го кара да харчи по-малко. Като резултат се свива търсенето. Продажбите намаляват. Производството също.

„Зелени коридори“ - ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Тогава най-засегнатите по време на кризата бяха принудени да се обърнат към негативни стратегии за справяне – като продажба на продуктивни активи, спазване на небалансирана диета и дори свръхулов, за да компенсират ниските приходи, пише Организацията по прехрана и земеделие (FAO).

Сега сме изправени пред нова криза заради избухването на пандемията. Вече сме свидетели, че се променят хранителните модели. Има риск от непропорционално голям спад на консумацията на животински протеини. Те са резултат от страхове, които на този етап не са базирани на научни доказателства, че животните може да бъдат гостоприемници на вируса.

Друго очакване е да има отлив на клиенти при високоценени храни като риба, плодове и зеленчуци. Това означава, че цените им може да се понижат. Тези страхове до известна степен са основателни за суровите рибни продукти.

Търсенето на храна в по-бедните страни е свързано най-вече с приходите. Свиването на последните ще се отрази върху потреблението.

Страхът от заразяване може да доведе до по-редки посещения на пазарите. Очакваме да видим промяна в начина, по който хората пазаруват и консумират храна, казват експертите от FAO. Те прогнозират скок на онлайн пазаруването.

De minimis заради кризата: Производители искат 20 млн. лв. компенсация

Страните в цял свят внедряват мерки, които целят да избегнат масовото разпространение на болестта. Те обаче може да се отразят върху земеделското производство и търговия. Как?

Много страни въвеждат изключително строг контрол в транспорта. Под внимание са товарните кораби, минаането през граници. Доставките на храни са затруднени. Те засягат най-силно продуктите с кратък срок на годност – плодове, зеленчуци и риба.

Най-важните новини в сектора

Сезонните работници са друг проблем в настоящата криза. Сериозните трудности и дори невъзможността за достъп до полето може да се отразят върху производството на храна, а това ще повлияе на цените на световния пазар.

Новите мерки за гарантиране на по-високите хигиенни стандарти във фабриките също оскъпят производството.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогноза: Последиците на коронавируса върху земеделието ще се усещат и догодина

Работник от мебелна фабрика намира спасение в земеделието

ЕК: Осигурете мобилност за сезонните работници