Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще въведе задължение на всички оператори, които имат търговски обекти в цяла България в областните центрове, да предлагат продукция на местни производители. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг на Министерски съвет.

МЗХГ: Площ за български храни в магазините - задължително

В момента се подготвя проект на постановление на Министерски съвет и съответното законодателно предложение, което да бъде внесено, когато българският парламент започне работа. Правят се корекции в предложения текст според получените становища от заинтересованите организации.

"Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ", заяви Танева.

Министърът изрази разочарованието си от нежеланието на големите международни хранителни вериги да отделят площ за продажба на продукция от български стопанства, които се намират в радиус от 200 км от съответните търговски обекти. Тази криза е солидарност - не може тя да е печалба за едни, докато е режим на оцеляване за други, посочи тя.

"Как може пенсионер с 240 лв. пенсия да я дари за битка в тази криза, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може оператор с n на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минималното усилие дребния производител да продава в обекта му в провинцията? За всеки български държавник е унижение да коментира злоупотребата с мрежата, която са създали", каза Десислава Танева.

Целта на Министерството на земеделието е българският потребител, в който и да е търговски обект в цялата страна, да има възможност да си избере храна, произведена от родните производители. От доста време ведомството води опит за диалог с големите вериги за постигане на тази цел, който е абсолютно безплоден, обясни министърът.

След изтеклото вчера предложение на Министерството във всеки търговски обект да се отделят площи за местна продукция, Сдружението за модерна търговия, което обединява големите вериги, реагира с остра позиция, с която се противопостави на изискването на институцията.

"Всичко, което се изговори по това предложение вчера, е абсолютна манипулация и лъжа", заяви Танева.

Държавата предлага и иска регулация за достъп до точката на предлагане от страна на местните производители. Става въпрос за търговските площи, а не за каналите за доставка, поясни министърът. Определянето на цените ще зависи от политиката на веригите. 

НАЙ-ВАЖНОТО В АГРИ.БГ

160 местни търговци получават държавна подкрепа за продажба на местно производство оранжерийни домати и краставици, съобщи още ресорният министър. На последния управителен съвет на Държавен фонд земеделие (ДФЗ), проведен на 7 април, е гласувано веригите с повече от два обекта в дадена област на страната, които продават оранжерийни домати и краставици от съответната област, да бъдат подпомогнати.

Институциите са готови да започнат с подкрепата от началото на другата седмица, като тя ще продължи до края на месец май. Дотук, по предварителна информация, 160 оператори от всички области на страната са проявили интерес. След края на прилагането на помощта ще се оцени нейният ефект, поясни Танева. Разговорите с търговците са осъществени чрез областните дирекции по безопасност на храните.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано

Нова заповед на министър: Фермерските пазари да работят!

Механизъм срещу кризата: Производители на плодове и зеленчуци се обединиха